f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1225 10 - 14 Σεπτεμβρίου 2021


Χρησμός για τους υδρογονάνθρακες

Πολύ σωστά ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ συνδέει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των δύο μεγάλων projects για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι κάτοχοι των αδειών. Λέγε με, ExxonMobil και Total.

Ως εταιρείες-κολοσσοί, εφόσον αποφασίσουν να ξεκινήσουν τις έρευνες, θα λειτουργήσουν ως εγγυητές για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Από αυτήν την άποψη έχει σημασία και η εκτίμηση που διατύπωσε ο κ. Πάιατ στη συνέντευξη που έδωσε στο Greece Investor Guide, ότι η ExxonMobil συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα αυτό. Βεβαίως, εκκρεμεί η απόφαση της κοινοπραξίας (ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ) για το αν θα πραγματοποιήσουν τις σεισμικές έρευνες τον χειμώνα, αφού αναβλήθηκαν τον προηγούμενο λόγω της πανδημίας.

Εάν υπάρξει και δεύτερη αναβολή, θα χρειαστεί να ζητηθεί παράταση από την ΕΔΕΥ, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει. Πάντως, υπέρ της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη χώρα τάσσεται ξεκάθαρα η ΕΔΕΥ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν εμποδίζεται από την πράσινη μετάβαση. Αντίθετα, το φυσικό αέριο ως «καύσιμο-γέφυρα» αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ήδη διαθέτει σημαντικές υποδομές.


Η Γουινέα και το πλεονέκτημα

Η εκρηκτική αύξηση της τιμής του αλουμινίου ανατρέπει την εικόνα στην παγκόσμια αγορά. Δεδομένου ότι η Γουινέα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βωξίτη και η δυνατότητά της να κινηθεί στην παγκόσμια αγορά αμφισβητείται μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στη χώρα, στο προσκήνιο βρίσκονται οι εταιρείες που δεν εξαρτώνται από αυτή.

Μία εξ αυτών, σημειώνουμε, είναι η Μυτιληναίος που διαθέτει το πλεονέκτημα της καθετοποίησης. Είναι, λένε παράγοντες της αγοράς, σημεία των καιρών. Η Κίνα, που για χρόνια έκανε ντάμπινγκ τιμών, προσπαθεί τώρα να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των τιμών αλουμινίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η αγορά βλέπει μείωση παραγωγής. Κερασάκι στην τούρτα οι εξελίξεις στη Γουινέα...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr