:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1225 10 - 14 Σεπτεμβρίου 2021


ΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΓΟΡΑ

. Τα δεδομένα για οικονομία - επιχειρήσεις και οι εκτιμήσεις


Σ
ε φάση εκτίμησης του κόστους που θα προκύψει στην οικονομία και τις εισηγμένες εταιρείες από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, των ναύλων και της ενέργειας βρίσκεται αυτή την περίοδο η χρηματιστηριακή αγορά.

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν αξιοσημείωτες, αλλά παράλληλα διαχειρίσιμες και σχετικά περιορισμένης χρονικής διάρκειας, καθώς οι αγορές τείνουν να προσαρμόζονται και να διορθώνουν τις όποιες ακρότητες. Ωστόσο, δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι η όλη αναστάτωση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των ξένων χρηματιστηρίων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. έχουν καταστεί σαφώς απαιτητικές, αν περιορίσουμε την ανάλυσή μας στα μεγέθη του 2020 και δεν προεξοφλήσουμε ένα σαφώς καλύτερο οικονομικό περιβάλλον κατά τα επόμενα χρόνια. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν θετικοί για το Χ.Α. σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, βασιζόμενοι στα πολύ υψηλότερα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών και κυρίως στην ανοδική δυναμική που προβλέπουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όσο για τους απαισιόδοξους, αυτοί φοβούνται το ενδεχόμενο διατήρησης των τόσο υψηλών τιμών επί μακρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προκύψουν μεγάλες δυσλειτουργίες στην πραγματική παγκόσμια οικονομία και να βρεθούμε σε περιβάλλον στασιμότητας, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες δεν θα έχουν άλλα περιθώρια αύξησης της ρευστότητας του συστήματος. Ένα τέτοιο σενάριο, φυσικά, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά τις χρηματιστηριακές τιμές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ιδίως μετά από ένα πολυετές ράλι των τελευταίων 10 ετών.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr