:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 23ο Αρ.Φύλλου 1149 27 - 31 Μαρτίου 2020


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΟΚ
ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


Σε ποια σημεία ο κόσμος πρέπει
να... ξαναγραφτεί από την αρχή


Τα τέσσερα δύσκολα ερωτήματα
για την επόμενη μέρα


Σε ποια θέση βρίσκονται τώρα η Ελλάδα και το Χ.Α.

H
πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει στον κόσμο το απόλυτο σοκ. Δεν είναι μόνο οι συνθήκες καταστροφής στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία κ.α. Είναι και η πλήρης ανατροπή πολλών πρακτικών και θεωριών που θεωρούσαμε «ταμπού», αλλά και το. τράβηγμα του χαλιού που κουκούλωνε χρόνια προβλήματα (όπως λ.χ. ο υπερδανεισμός κρατών και εταιρειών). Επί της ουσίας, ο κόσμος καλείται να. ξαναγραφτεί από την αρχή, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις αγορές μετοχών και ομολόγων, για τις τράπεζες και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Και κάπως έτσι, θα προκύψουν (σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την αντιμετώπιση της πανδημίας) και δυνατότητες.

Για παράδειγμα -και σε πιο θεωρητικό επίπεδο: Ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους στη μετα-κορωνοϊό εποχή; Ποια δίκτυα κοινωνικής στήριξης θα δημιουργηθούν; Σε πιο πρακτικό επίπεδο: Θα προχωρήσει η ευρωζώνη σε έκδοση κοινού ομολόγου; Θα μεταβληθούν οι δημοσιονομικές συνθήκες και πώς;

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί εκ των πραγμάτων και προδιαγράφουν τις μελλοντικές εξελίξεις και δυνατότητες. Σε αυτή τη φάση, είναι ενθαρρυντικό ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές έχουν κινηθεί γρήγορα, ενώ οι επενδυτές του Χ.Α. επιδίδονται στο trading, χωρίς να λείπουν και οι λίγοι που αγοράζουν με μακροπρόθεσμη προοπτική.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr