|
Blue chips: σε ποιους και πόσο κοστίζει η πολιτική αβεβαιότητα
Στο πρώτο τετράμηνο του 2015 οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική τροχιά από το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Πέρυσι, οι ελληνικές μετοχές κινούνταν ανοδικά, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να σημειώνει κέρδη έως και 19% και τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να ξεπερνούν σε αποδόσεις το 25%, με την κορύφωση να πραγματοποιείται τον Μάρτιο.
Χ.Α.: δύο σενάρια για το... ελατήριο
Μετρώντας απώλειες 25 δισ. ευρώ στην αποτίμηση των εισηγμένων (περίπου στο 15% του ΑΕΠ) από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014, το Χρηματιστήριο Αθηνών επιστρέφει επικίνδυνα προς τα ιστορικά ελάχιστα των αρχών του Ιουνίου 2012. Με τον Γενικό Δείκτη να χάνει προχθές (22/4) και τις 700 μονάδες συνέχισε την υποχώρησή του προς τις τιμές Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.
Τράπεζες: εφεδρεία ρευστότητας 30 δισ.
Ενέχυρα για τη δυνητική άντληση ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ διαθέτει, με βάση ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, το τραπεζικό σύστημα, αν βέβαια δεν αλλάξει τίποτα στους όρους και στις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την επιλεξιμότητα των ενεχύρων, και οι αποτιμήσεις μείνουν όπως είναι σήμερα.
Στα... μαλακά πέφτει η ελληνική οικονομία
Παρότι οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου δεκαμήνου κάθε άλλο παρά ευνοούν την ελληνική οικονομία, το ΑΕΠ της χώρας δείχνει ισχυρά σημεία αντοχής και μάλιστα δεν αποκλείεται το πρώτο φετινό τρίμηνο να κλείσει ακόμη και με οριακά θετικό πρόσημο.
|
|