:: euro2day ::















Έτος 17ο Αρ.Φύλλου 862 26 - 30 Σεπτεμβρίου 2014


Το κόστος και τα οφέλη
της εθελουσίας για Alpha Bank


Σε περίπου 180 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος της εθελουσίας εξόδου που τρέχει η Alpha Bank εφόσον αποχωρήσουν περί τους 2.000 εργαζόμενους. Σημείο αφετηρίας στη στόχευση του προγράμματος είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 1.800 εργαζομένων, ενώ ο αριθμός των αποχωρούντων μπορεί να φθάσει και τα 2.250 άτομα. Το ετήσιο όφελος από τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας θα κινηθεί σε περίπου 100 - 110 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου, η Alpha στοχεύσει στην περαιτέρω μείωση του κόστους κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016. Η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες θα επιτευχθεί κατά 54% από τη συνταξιοδότηση και την οικειοθελή αποχώρηση προσωπικού στην Ελλάδα, κατά 23% από τη μείωση άλλων δαπανών εκτός μισθοδοσίας στην Ελλάδα (κόστος μηχανοργάνωσης, κόστος μίσθωσης καταστημάτων και κτιρίων) και κατά το υπόλοιπο 23% από τη βελτιστοποίηση δραστηριοτήτων στη ΝΑ. Ευρώπη.

ΥΓ.: Οι συνέργειες αυξάνονται κατά 50 εκατ. ευρώ από την απορρόφηση του εν Ελλάδι δικτύου της Citibank.



ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: έσπασαν τα...
νερά στο χρηματιστήριο


Παλαιότερα η στήλη είχε αναφερθεί στην εμφανή αδυναμία που παρουσιάζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στο πού αποδίδει την εικόνα αυτή η Alpha Finance, αλλά και στους λόγους που ο γνωστός οίκος προτείνει την αγορά του τίτλου.

Όμως, καθόλου καλύτερη δεν είναι η πορεία και της άλλης εισηγμένης εταιρείας ύδρευσης-αποχέτευσης, της ΕΥΑΘ, η οποία υποχρεώθηκε σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου. Ο τίτλος έχει χάσει γύρω στο 33% της αξίας του το τελευταίο δωδεκάμηνο και έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2012, όταν η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ... ευρώ και δραχμής (στη διετία ο Γενικός Δείκτης έχει ανεβεί 50%).

Το γεγονός ότι δεν φαίνεται ιδιωτικοποίηση στο άμεσο μέλλον είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο απομακρύνεται ακόμη περισσότερο αν κάποιος συνεκτιμήσει και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Επίσης, αν τα σενάρια περί σύμπλευσης της ΕΥΔΑΠ με την ΕΥΑΘ πλήττουν την πρώτη, λογικά θα έπρεπε να ευνοούν τη δεύτερη, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό του Χ.Α.

Τέλος, αν τα δύο «κρατικόχαρτα» πέφτουν επειδή κάποιοι προβλέπουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες -όποτε γίνουν- εκλογές (επισημαίνουν και την ανάλογη εικόνα του ΟΛΠ στο ταμπλό), τότε γιατί δεν έχουν αντίστοιχη πορεία και άλλες μετοχές του δημοσίου, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΛΘ;

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρχουν ίσως λόγοι (πέρα από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων) που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μελλοντική κερδοφορία των εταιρειών, τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ συγκαταλέγονται στα «αμυντικά χαρτιά» του Χ.Α., που είναι σαφώς κερδοφόρα και μάλιστα διαθέτουν υψηλότατο καθαρό ταμείο. Ειδικότερα για την ΕΥΑΘ, η τρέχουσα αποτίμησή της στο Χ.Α. κυμαίνεται στα 144 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το καθαρό της ταμείο στις 30 Ιουνίου ανερχόταν στα 56,2 εκατ. ευρώ (έστω 46 εκατ. αν αφαιρεθεί το γενναίο μέρισμα που διανεμήθηκε στη συνέχεια) και τα καθαρά κέρδη εξαμήνου είχαν διαμορφωθεί στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Καθόλου άσχημα...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr