|
Τα δύο σενάρια που παίζουν τώρα για το χρηματιστήριο
Στις τελευταίες συνεδριάσεις το κλίμα στο Χ.Α. παραμένει θολό και η μεταβλητότητα επανέρχεται σταδιακά, έπειτα από μια περίοδο διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης.
Κατά τη διάρκεια των 52 εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί από τις 987 μονάδες μέχρι τις 1.379 μονάδες και τώρα προσπαθεί να διατηρηθεί στην περιοχή των 1.100 μονάδων. Θεωρητικά, αυτό το εύρος των 400 μονάδων μπορεί να περικλείει ταυτόχρονα τόσο το χειρότερο όσο και το καλύτερο δυνατό σενάριο για την ελληνική αγορά μετοχών, όμως πλέον η αγορά είναι πιο κοντά στο χαμηλό εύρος, δείχνοντας προς τα πού κινείται και η ψυχολογία των επενδυτών.
Τράπεζες: έκπτωση στις ζημίες από τα κόκκινα δάνεια
Φορολογικά κίνητρα στις τράπεζες για τις ζημίες που θα εγγράφουν όταν προχωρούν σε αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων προβλέπει η ρύθμιση για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση (tax credit). Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, το Δημόσιο θα εγγυηθεί ότι θα αποδώσει στις τράπεζες με ομόλογα το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν θα συμψηφιστεί με κέρδη εντός της επόμενης 30ετίας. Με την παροχή της εγγύησης, ο αναβαλλόμενος φόρος αναγνωρίζεται στα εποπτικά κεφάλαια ακόμη και με το αυστηρότερο καθεστώς της Βασιλείας ΙΙΙ.
Επιχείρηση σωτηρία για την οικοδομή
Την ένταση των προσπαθειών τους, έτσι ώστε στο μέτρο του δυνατού να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα φαίνεται πως έχουν αποφασίσει κυβέρνηση και τράπεζες και για τον λόγο αυτό εξετάζουν σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει καταλάβει πόσο πολύ έχει βλάψει την πραγματική οικονομία η υπερφορολόγηση των ακινήτων.
Μνημόνιο για τους... υδρογονάνθρακες
Θα το κάνουν (οι δανειστές) όπως στην Κύπρο; Όταν πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αναφερόμενος στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση περιοχών με σκοπό την έρευνα (και ενδεχομένως εξόρυξη) υδρογονανθράκων έκανε λόγο για μελλοντικά έσοδα 150 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, λίγοι έδωσαν περισσότερη προσοχή στα λόγια του.
|
|