|
Τα 4 αγκάθια στη βραχυπρόθεσμη πορεία του Xρηματιστηρίου
Η αγορά έχει χάσει τη δυναμική της, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να διατηρήσει την επαφή του με το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, ενώ το σερί των εννέα πτωτικών συνεδριάσεων ψαλιδίζει στο ελάχιστο τα ετήσια κέρδη του Χ.Α. Πέραν όμως της βραχυπρόθεσμα τραυματισμένης τεχνικής εικόνας, η πτώση έχει αρχίσει να προκαλεί ερωτήματα και σε επενδυτές που έχουν πιο μεσοπρόθεσμη προσέγγιση στις επιλογές τους.
Οι εισηγμένες που αγοράζουν ακίνητα μέσα στην κρίση
Πολλές είναι οι εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. που εδώ και χρόνια επιδιώκουν να πουλήσουν ακίνητη περιουσία που διαθέτουν για να τονώσουν τη ρευστότητά τους, σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων και γενικότερης χρηματοπιστωτικής στενότητας. Για παράδειγμα μεταξύ των εταιρειών που θα ήθελαν -κάτω από προϋποθέσεις- να ρευστοποιήσουν ή έστω να αξιοποιήσουν ακίνητά τους συγκαταλέγονται οι ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΤΕΞΑΠΡΕΤ, ΒΑΛΚΑΝ Ακινήτων, Τρόπαια, Fourlis, Ιασώ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Εριουργία Τρία Άλφα, Πετρόπουλος, Σπύρου και Δομική Κρήτης. Επίσης, εισηγμένες που έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα τελευταία χρόνια ακίνητα είναι η Μαθιός Πυρίμαχα, η Βογιατζόγλου Systems και η Γ.Ε. Δημητρίου (θυγατρική ξενοδοχειακή μονάδα).
Γιατί... κουρεύτηκε το πρωτογενές πλεόνασμα
Σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ περιορίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 με βάση τους κανόνες του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, ή 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και είχε αποτυπωθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Η καλύτερη ώρα για ελληνική χρεοκοπία
Ενώ ο χρηματοοικονομικός κόσμος πανηγυρίζει με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, εγώ αναρωτιέμαι το εξής: Είναι η κατάλληλη στιγμή να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος; Αυτό δεν είναι κάτι που συζητιέται διακριτικά στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα, ούτε είναι δημοφιλές θέμα στα επενδυτικά συνέδρια.
|
|