|
Χ.A.: η «εαρινή επίθεση» συνεχίζεται!
Μετά το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών για τον δείκτη των τραπεζών στις 85 μονάδες (8/4/2013) και τη βύθιση του Γενικού Δείκτη στις 800 μονάδες, πολλοί πίστεψαν ότι η συνέχεια στο Χ.Α. θα πολύ ήταν δύσκολη, αφού η αγορά θα είχε μπροστά της το δύσκολο έργο των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.
Είκοσι τρεις συνεδριάσεις μετά, ο δείκτης των τραπεζών κινείται 250% υψηλότερα από τα χαμηλά του, στις 280 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει 40%, ενώ και ο δείκτης των μεγάλων εταιρειών του FTSE Large Cap έχει αυξηθεί άνω του 50% από τα χαμηλά των 250 μονάδων. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει κινηθεί με αντίστοιχη άνοδο των blue chips.
Αλλαγή ρότας, μέχρι νεωτέρας
Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα θετικά μηνύματα από τις ξένες αγορές, με ρυθμό που θα πρέπει να ξαφνιάζει ακόμη και τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Προχθές η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, μία μέρα νωρίτερα η έκθεση της Morgan Stanley, η αναφορά των «Financial Times» για την πρόθεση ενεργούς συμμετοχής ξένων hedge funds στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, λίγο πιο πριν η τοποθέτηση της Moody's για τα ελληνικά ομόλογα.
Και το Χ.Α. «τούρμπο», με κέρδη 18,24% από την αρχή του έτους (μέχρι και το κλείσιμο στις 14/5), με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ακόμη χαμηλότερα.
Τι φέρνει η αναβάθμιση από τη Fitch
Ισχυρό μήνυμα με έντονο πολιτικό περιεχόμενο και λιγότερο οικονομικό γεγονός, χωρίς αυτό να μειώνει τα θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, την οικονομία και τις τράπεζες, θεωρούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch οι Έλληνες τραπεζίτες. Δηλώνουν έναν παραπάνω τόνο αισιοδοξίας, συνιστούν όμως προσοχή καθώς απαιτείται σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, κυρίως πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.
«Η Κύπρος πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη!»
O πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και τέως πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, κ. Μάριος Καρογιάν, μιλά για τα σφάλματα που οδήγησαν την Κύπρο στην παρούσα κατάσταση, για τις ευθύνες των Ευρωπαίων και για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων που επιχειρούνται από τη νέα κυβέρνηση. Αναγνωρίζει τη δυσκολία των επόμενων δύο ετών, ωστόσο αισιοδοξεί κυρίως λόγω των χαρακτηριστικών που διακρίνουν τον Κύπριο πολίτη. Πάντως, παρά τις δυσκολίες, πιστεύει πως η Κύπρος πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, θεωρώντας δημαγωγικά και πολλαπλώς επικίνδυνα τα επιχειρήματα που ακούγονται υπέρ της επιστροφής στη λίρα.
|
|