|
Οι αναλυτές βλέπουν ευκαιρίες για τοποθετήσεις
Παρότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες διατηρούν τη θετική τους στάση για τις χρηματιστηριακές αγορές και οι τιμές-στόχοι τους για το τέλος του έτους παραπέμπουν σε ανοδικό ντεμαράζ, το αρνητικό γύρισμα των αγορών σε μηνιαίο και σε τριμηνιαίο επίπεδο προβληματίζει εκ νέου τους επενδυτές. Οι αγορές μετοχών κινούνται εδώ και καιρό με γνώμονα μια λεπτή ισορροπία, που ορίζεται από τέσσερις άξονες: την παγκόσμια επιβράδυνση στην ανάπτυξη, τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη, τα επιτόκια που παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και τα εταιρικά κέρδη που συνεχίζουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Το τραπεζικό «πάρτι» στέλνει μήνυμα
Η ακραία αντίδραση των τραπεζών στην αρχή της εβδομάδας μπορεί να ξάφνιασε ευχάριστα αρκετούς που είχαν για... διόρθωση τον κλάδο, ωστόσο εξηγήθηκε άμεσα από τις εξελίξεις, που ακολούθησαν στο eurogroup. Ούτως ή άλλως, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας παίζεται εδώ και πολύ καιρό ένα στοίχημα προεξόφλησης με αφορμή το πακέτο των νέων μέτρων, την κοινοβουλευτική δοκιμασία Ν.Δ. - εταίρων, την ψυχρολουσία Σόιμπλε και τελευταία το αν, το πότε και το πώς θα δοθεί αυτή η περιβόητη δόση των εταίρων προς την Ελλάδα. Και με τους δύο (από τους τρεις) πόλους του συστήματος ΔΝΤ - Βερολίνο να ερίζουν μέχρι το παρά... ένα για τη μορφή που θα έχει αυτή η βοήθεια.
Το Δημόσιο πετάει το μπαλάκι στους ιδιώτες!
Σε ένα απέραντο «κουρείο» μετατρέπεται η Ελλάδα, όχι λόγω κάποιων νέων εξελίξεων στην αγορά των κρατικών ομολόγων, αλλά κυρίως για να περάσει το ελληνικό δημόσιο σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Η κυβέρνηση, μέσα από μπαράζ παρεμβάσεων και από νόμους-εξπρές (που πολλές φορές, όπως καταγγέλλεται, αγγίζουν και τα όρια της παρανομίας), ανατρέπει τα δεδομένα, ακυρώνει στην πράξη προϋπάρχουσες συμβάσεις και επιβάλλει αναδρομικές φορολογίες, μετακυλίοντας το δικό της πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα.
Κύπρος: τι βλέπουν τώρα οι επιχειρηματίες
Ο κ. Φίλιος Ζαχαριάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), αναλύει την τρέχουσα συγκυρία στο Νησί της Αφροδίτης, σημειώνοντας πως οι θέσεις των Κυπρίων εργοδοτών δεν ελήφθησαν σοβαρά και έγκαιρα υπόψη τα τελευταία χρόνια. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες θεωρεί απαραίτητη τη λήψη μέτρων που θα βελτίωναν την παραγωγικότητα τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Και παρά τη δυσμενή συγκυρία, πιστεύει πως η Κύπρος λόγω της μικρής και ευέλικτης οικονομίας της, αλλά και λόγω μιας σειράς άλλων παραγόντων, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επανέλθει σε πορεία ανάκαμψης νωρίτερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
|
|