:: euro2day ::















Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 765 16 - 20 Νοεμβρίου 2012


Ήρθαν στραβά τα πράγματα!

Καθόλου ευτυχής δεν είναι η κυβέρνηση από την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς σχεδίαζε πολύ διαφορετικά τα πράγματα απ' ό,τι τελικά προέκυψαν. Επεδίωκε να εξασφαλίσει ένα πακέτο οριστικής λύσης από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσει το πακέτο μέτρων και τον προϋπολογισμό. Έτσι, θα πέρναγαν πολύ πιο εύκολα τα μέτρα. Αντ' αυτού, πρώτα ψήφισε τα μέτρα και τώρα περιμένει να δει αν και τι θα λάβει από τους Ευρωπαίους, έχοντας «κερδίσει» απλά μια δήλωση πολιτικής υποστήριξης στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Δευτέρας 12/11. Οι αβεβαιότητες παραμένουν, τα προβλήματα ρευστότητας εντείνονται με την πάροδο του χρόνου, η κρίση στην πραγματική οικονομία βαθαίνει και η επίλυση των προβλημάτων δυσχεραίνεται.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους οι ιδιώτες δανειστές (βλέπε Charles Dallara) στέλνουν το λογαριασμό στα κράτη (μείωση επιτοκίων), όπως επίσης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ζητά «κούρεμα» επίσημου χρέους). Η ΕΚΤ «νίπτει τας χείρας της» λέγοντας πως δεν είναι η δουλειά της να χρηματοδοτεί οποιαδήποτε χώρα, πετώντας το μπαλάκι σε Γερμανία και ΔΝΤ. Και η Γερμανία με τη σειρά της φαίνεται να «παίζει καθυστέρηση», μεταφέροντας όσο μπορεί το πρόβλημα στο μέλλον...

Άλλοθι βέβαια σε όλους αυτούς έχει δώσει και η ελληνική πλευρά, που υποτίθεται πως θα αποφάσιζε τα μέτρα μέσα στον Αύγουστο και τελικά τα ψήφισε στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη!


Οι Κύπριοι πληρώνουν τις καθυστερήσεις

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων φαίνεται να πληρώνει ακριβά και η Κύπρος, καθώς οι Ευρωπαίοι (υποψήφιοι) δανειστές -μέσω της τρόικας- όσο περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότερο πιέζουν την όλη κατάσταση. Και, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, οι Κύπριοι έχουν δώσει και αυτοί το άλλοθι στην τρόικα για να παίξει τις δικές της καθυστερήσεις.

Αφού λοιπόν, η Κύπρος άργησε γύρω στον ένα χρόνο να αναθέσει σε ξένο οίκο την αξιολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών της, σήμερα κυβέρνηση και τρόικα περιμένουν τον συγκεκριμένο οίκο (Pimco) να ολοκληρώσει το έργο του...

Επιπλέον, πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Δημήτρη Χριστόφια, υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καθυστερεί τη συμφωνία με την τρόικα, θέλοντας τις δύσκολες αποφάσεις να τις πάρει ο επόμενος πρόεδρος, αυτός δηλαδή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι βέβαια πιέζουν την Κύπρο για περικοπές δαπανών στο δημόσιο και μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, δύο άλλα είναι τα κύρια ζητήματα που «καίνε» την κυπριακή πλευρά: πρώτον, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, όπως για παράδειγμα η CYTA (εξέλιξη με την οποία διαφωνεί ριζικά ο Δημήτρης Χριστόφιας) και, δεύτερον (και κυριότερο), η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή σε επίπεδα πολύ ψηλότερα από το σημερινό 10%.

Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα του εταιρικού φορολογικού συντελεστή το είχε θέσει πρώτος το 2004 ο Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, εν όψει της εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κίνδυνος αποσοβήθηκε τότε μέσα από τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια το ζήτημα ετίθετο κατά καιρός στο τραπέζι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα, λοιπόν, που η Κύπρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ορισμένοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρήκαν την ώρα να «ξαναχτυπήσουν».

Κύκλοι της Κύπρου (π.χ. ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός) αποδίδουν την κίνηση των Ευρωπαίων στο να αρπάξουν κάποιοι εξ αυτών, τις διεθνείς δραστηριότητες που σήμερα επιτυγχάνει η Κύπρος με εταιρείες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Και επιβάλλοντας έναν πολύ αυξημένο εταιρικό φορολογικό συντελεστή, πιστεύουν πως θα μπορούσαν να το επιτύχουν.

Οι Κύπριοι από την πλευρά τους φαίνονται αποφασισμένοι να υποστηρίξουν σθεναρά το χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή, προβάλλοντας μάλιστα και επιχειρήματα. Μέσω του χαμηλού συντελεστή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενότητα κερδίζει φόρους και δεν χάνει. «Φόροι που θεωρητικά θα πληρώνονταν σε χώρες εκτός Ένωσης, τώρα πληρώνονται εντός αυτής», υποστηρίζουν.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr