«Χρυσός» εμφύλιος στη Χαλκιδική
Σκηνές πολεμικής σύρραξης εκτυλίσσονται πλέον καθημερινά στην περιοχή της Χαλκιδικής. Κι αυτό την ίδια στιγμή που η Ελλάδα δηλώνει πως είναι φιλική στις ξένες επενδύσεις και προσπαθεί να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.
Η κοινωνία της Χαλκιδικής είναι κομμένη στα δύο για την επένδυση εξόρυξης χρυσού, που έχει πλέον περάσει στα χέρια της πανίσχυρης καναδικής εταιρείας Eldorado Gold. Τα επεισόδια μεταξύ όσων αντιδρούν στην επένδυση, που έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει, και όσων συμφωνούν έχουν λάβει διαστάσεις εμφυλίου.
Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση εκτροχιάστηκε πλήρως με κάψιμο περιπολικών, αλλά και τμημάτων δάσους, με ευρύτατες επιχειρήσεις της αστυνομίας και δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, πως «θα εφαρμοστεί ο νόμος». Παλαιότερα, είχαν έρθει στα χέρια υπάλληλοι της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της Eldorado Gold, και κάτοικοι που δεν θέλουν να προχωρήσει η επένδυση, φοβούμενοι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η καναδική κυβέρνηση έχει αντιδράσει σθεναρά, έπειτα και από τη δυσάρεστη εμπειρία με τα υδροπλάνα. Δεν είναι τυχαίο πως ένας από τους πρώτους που επισκέφθηκαν τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, ήταν ο πρέσβης του Καναδά, Ρόμπερτ Πεκ.
Ένας από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν την τελευταία δεκαετία με την επένδυση, ο πρόεδρος της Άκτωρ, Δημήτρης Κούτρας, είχε υποστηρίξει στην τελευταία γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πως αυτοί που αντιδρούν είναι μειοψηφία. Είχε παραδεχθεί, όμως, πως μεγάλες ευθύνες έχουν και οι επιχειρήσεις που διαχειρίστηκαν τα μεταλλεία, καθώς υπήρξαν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που έκαναν καχύποπτους τους κατοίκους. «Θα χρειαστούν χρόνια για να αλλάξει η συμπεριφορά των πολιτών», είπε ο κ. Κούτρας.
Ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγαν και οι... ταρίφες!
Είναι που είναι αρνητικό το επενδυτικό κλίμα λόγω υψηλού country risk, έρχεται οσονούπω και η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για τις ταρίφες στα φωτοβολταϊκά να το αποτελειώσει. Όπως έλεγε στο euro2day.gr επενδυτής του κλάδου, από τους πλέον σοβαρούς, βρισκόταν σε συνεννοήσεις με μεγάλη ξένη εταιρεία για την πραγματοποίηση επένδυσης στην Ελλάδα, της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων.
Από τις παραμονές των εκλογών, οι ξένοι διαμήνυσαν ότι θα καθυστερήσουν την επενδυτική απόφαση έως ότου σταθεροποιηθεί το πολιτικό κλίμα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα επαπειλούμενα μέτρα, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η απάντησή τους θα είναι αρνητική.
Είναι κοινός τόπος να επαναλαμβάνει κανείς αυτό που λένε όλοι, ότι δηλαδή για να γίνουν επενδύσεις τα μόνα που απαιτούνται εκ μέρους του δημοσίου, σε όλες τις μορφές του, είναι σοβαρότητα, αξιοπιστία και πολιτική σταθερότητα. Τώρα, το τι προσφέρει το ελληνικό δημόσιο στους επενδυτές καλύτερα να μην το συζητάμε.
Ποια πολιτική σταθερότητα όταν τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να κυβερνήσουν για να σώσουν υποτίθεται τη χώρα, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι κομματικές τους δεσμεύσεις; Ποια αξιοπιστία όταν επενδύεις έχοντας υπόψη σου ένα πλαίσιο το οποίο αλλάζει συνεχώς; Ποια σοβαρότητα όταν ο κάθε πολιτικός νομίζει ότι η ζωή ξεκίνησε από τη στιγμή όπου κάθισε στην υπουργική καρέκλα;
Και μια που λόγω επικαιρότητας μιλάμε για τα φωτοβολταϊκά, οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι 5 μήνες, από τον Φεβρουάριο και μετά, ενώ πληρώνουν δόσεις δανείων, ΦΠΑ κι έξοδα λειτουργίας. Τόσο καλά...
|