:: euro2day ::















Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 733 6 - 10 Απριλίου 2012


Στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα

And the winner is... Πρωτοπόρος στην υψηλή φορολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί η Ελλάδα, η οποία από το 2010 και μετά έχει προχωρήσει σε σερί αυξήσεων του ΦΠΑ, του ΕΦΚ, των άμεσων και έμμεσων φόρων, εξωθώντας στα όρια της αντοχής τους χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η οικονομική πολιτική έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός των τειχών της χώρας.

Το μοντέλο αυτό, το οποίο κάθε άλλο παρά επιτυχημένο... λες, έχουν βαλθεί να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν ρευστό. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, από το τέλος του 2011, στην Ιταλία ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και έπεται και νέα αύξηση αντίστοιχου ποσοστού τον Σεπτέμβριο του 2012, φέρνοντας τον ΦΠΑ στα ελληνικά επίπεδα, ήτοι στο 23%. Την περασμένη χρονιά εξάλλου, η Ουγγαρία εισήγαγε φόρο για την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη. Επιπλέον, στην Ιρλανδία από τον Ιανουάριο του 2012, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 23%, και στην Τσεχία ο ΦΠΑ αυξήθηκε 4 μονάδες, από τον Ιανουάριο του 2012, και έπεται νέα αύξηση 3,5 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο του 2013.

Στον αντίποδα η γειτονική Βουλγαρία. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, κ. Συμεών Ντιάνκοφ, η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ εντός του 2012, σε πρώτη φάση από το 20% στο 19% και σε δεύτερη φάση από το 19% στο 18%. Σύμφωνα με τον κ. Ντιάνκοφ, η σχετική απόφαση θα εξαρτηθεί από την απόδοση του προϋπολογισμού τους πρώτους τρεις ή τέσσερις μήνες του 2012 και θα ληφθεί τον Μάιο. Μέχρι στιγμής τα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο δίμηνο 2012, οπότε σημειώθηκε πλεόνασμα, ύψους περίπου 200 εκατ. λέβα (περίπου 100 εκατ. ευρώ), είναι ενθαρρυντικά. Η προερχόμενη από τη Βουλγαρία Ευρωπαία Επίτροπος, κ. Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, εξέφρασε την υποστήριξή της προς το σχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ, καθώς, όπως σημείωσε, μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της ζήτησης και στην αύξηση των θέσεων εργασίας στη χώρα!


Οι Γερμανοί... πληρώνονται στην ώρα τους!

Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να χρωστά σχεδόν 7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και στους φορολογούμενους, αυτό όμως δεν φαίνεται να το εμποδίζει να καλοπληρώνει τους δανειστές, με προτεραιότητα τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Η περίπτωση της 2ης ΥΠΕ, όπως προέκυψε μετά από ανακίνηση του θέματος από την ΑΔΕΔΥ, αποδεικνύει πως όχι μόνο ακολουθείται πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, αλλά συνάμα αναδεικνύει πώς εξελίσσονται οι σχέσεις δανειζόμενου-δανειστή. Για να μην τρέφουμε και πολλές ψευδαισθήσεις για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και όταν οι απαιτήσεις των ξένων θα είναι πολλαπλάσιες.

Εν προκειμένω, σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ γινόταν λόγος για το «μεγάλο ενδιαφέρον της συγκυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις γερμανικές εταιρείες». Αναλυτικά, λοιπόν, σημειώνεται «το ενδιαφέρον της 2ης ΥΠΕ -των διοικητικών αρχών των Υπηρεσιών Υγείας- για την εξόφληση δύο συγκεκριμένων γερμανικών φαρμακευτικών εταιρειών». Στις 19/3/2012 στάλθηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ από την οποία ζητούνταν να απαντήσει εντός μιας ώρας αν έχουν αποπληρωθεί οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες. Από αυτήν και μόνο την περίπτωση καταδεικνύεται το ενδιαφέρον της 2ης ΥΠΕ για μόνο δύο εταιρείες, και μάλιστα γερμανικών συμφερόντων.

Εάν συνεκτιμήσουμε όσα διαδραματίστηκαν στο προσκήνιο, κυρίως όμως στο παρασκήνιο της υπόθεσης Siemens, θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τον ετεροβαρή χαρακτήρα της σχέσης Βερολίνου-Αθήνας. Και για να γίνουμε ακόμα πιο σαφείς, παραθέτουμε τη δήλωση του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων, σύμφωνα με την οποία: «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις. Αν και η βοήθεια που προσφέρουν η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι είναι σημαντική, πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα έχει κάποτε και ένα τέλος. Φυσικά και πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα, εφόσον όμως δημιουργηθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες».



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr