Δύο κινήσεις που σηκώνουν κουβέντα...
Αυτά καθεαυτά τα αποτελέσματα της ΖΑΜΠΑ ούτε προκάλεσαν, αλλά ούτε και θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια έκπληξη: Περιορισμένη δραστηριότητα (τζίρος 1,17 εκατ. έναντι 1,44 εκατ. ευρώ) σε μια πτωτική εγχώρια αγορά (κλιματιστικά) και κέρδη 74.000 ευρώ έναντι ζημιών 221.000 ευρώ, λόγω και της πολιτικής περικοπής κόστους.
Άλλα στοιχεία όμως των λογιστικών καταστάσεων, παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα, η περυσινή κίνηση της διοίκησης να αποσύρει από τις τράπεζες ένα ποσό γύρω στα 7 εκατ. ευρώ (περιορίζοντας το ταμείο στα 5,36 εκατ. ευρώ) για να αγοραστούν ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κουπονιού 5,375%, που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2012. Και δεύτερον, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας να προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,27 ευρώ (τετραπλάσιο περίπου των κερδών ανά μετοχή).
Να θυμίσουμε πως πέρυσι, η αρχική πρόθεση της διοίκησης ήταν να μη διανεμηθεί μέρισμα, ωστόσο μετά από αίτημα των μετόχων μειοψηφίας, δόθηκε 0,25 ευρώ ανά μετοχή.
ΥΓ.: Μόνο το καθαρό ταμείο της εισηγμένης στις 31/12/2011 (5,36 εκατ. ευρώ) υπερβαίνει την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο ταμπλό του Χ.Α. (4,6 εκατ. ευρώ). Πέρα από τα 7 εκατ. ευρώ ομολόγων της ΕΤΕπ, πέρα από την ακίνητη περιουσία που διαθέτει.
Η S&B και ο... ελληνικός πονοκέφαλος
Ουκ ολίγα ζητήματα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά εξαιτίας της «ελληνικής καταγωγής της» (βλέπε σκέψεις για μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας), παρά το γεγονός ότι το 95% των πωλήσεών της κατευθύνεται ουσιαστικά στις αγορές του εξωτερικού. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
3Η οφειλή του ελληνικού δημοσίου προς αυτήν, ποσού 18 εκατ. ευρώ, λόγω μη επιστροφής ΦΠΑ.
3Τα πολύ υψηλότερα επιτόκια των εγχώριων τραπεζών. Ένα σημαντικό ποσό δανείων της εισηγμένης που λήγει φέτος, προβλέπεται πως θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο υψηλότερο κατά 4%-5% σε περίπτωση όπου αναχρηματοδοτηθεί στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό γίνεται αγώνας δρόμου, για να βρεθεί τράπεζα του εξωτερικού μέχρι τον Ιούνιο.
3Το γεγονός ότι οι εγχώριες δραστηριότητες ήταν ζημιογόνες τα τελευταία χρόνια, λόγω της απαγόρευσης εξόρυξης βωξίτη στον Παρνασσό (η δραστηριότητα θα πουληθεί στον όμιλο Μυτιληναίου). Η εξέλιξη αυτή βέβαια έχει ως αποτέλεσμα, η διανομή κερδών στους μετόχους να μη γίνεται μέσα από τη διανομή μερισμάτων, αλλά με επιστροφή κεφαλαίου. Έτσι, το 2012 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει φόρους.
3Υπάρχουν ανησυχίες από πελάτες του εξωτερικού για το κατά πόσον μια ελληνική εταιρεία θα μπορεί να εξυπηρετεί σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμβόλαιά τους, λόγω του μακροοικονομικού κινδύνου της χώρας. |