:: euro2day ::















Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 732 30 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2012


Χρηματιστήριο: τα midcaps
που ξεπερνούν την αγορά


Απρόσμενα θετικά φαίνεται να κλείνει το πρώτο τρίμηνο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία αλλά και το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Οι ξένες χρηματαγορές κινούνται με διψήφια ποσοστά απόδοσης, ωστόσο η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο (εκλογές σε σειρά χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και οι ΗΠΑ) φαίνεται ότι «θαμπώνουν» τις προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο του 2102, με συνέπεια το υπόλοιπο του έτους να δείχνει πιο δύσκολο για τις μετοχές.

ΣEΛ. 12 - 13



Αγορά: ξεκαθάρισμα λογαριασμών!

Η διοίκηση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ήταν σαφής, με τον διευθύνοντά της σύμβουλο, κ. Κρίτωνα Αναβλαβή, να μη θέλει να κρυφτεί: εξετάζει να στείλει την έδρα του ομίλου εκτός Ελλάδας, ώστε να μπορεί να δουλέψει καλύτερα και να μην υφίσταται ένα σωρό παρενέργειες που οφείλονται στην οικονομική κρίση και όχι μόνο. Όσο κι αν ο κ. Αναβλαβής διαβεβαιώνει πως η παραγωγή και η απασχόληση (άρα και η φορολογία) θα μείνουν στην Ελλάδα σε περίπτωση αλλαγής έδρας, η αλήθεια είναι πως μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα -τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογίας- για την ελληνική οικονομία.

ΣEΛ. 11



Η κρίση θρέφει τα «no name» προϊόντα

Το 99,7% των ελληνικών νοικοκυριών έχει αγοράσει τουλάχιστον ένα προϊόν ιδιωτικής ετικέτας. Το 24,4% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών κατευθύνεται στην αγορά προϊόντων Private Label (pl - προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας). Έξι στα 10 καλάθια περιέχουν τουλάχιστον ένα προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

ΣEΛ. 14



Aπόλυτη προτεραιότητα στο χρέος

Nυν υπέρ πάντων το χρέος. Στην αρχή αυτή θα υπακούει εφεξής το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης, η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα έχει πλέον απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεων του κράτους, «προσπερνώντας» ακόμα και την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό, οι διεθνείς πιστωτές της χώρας εξασφαλίζουν ότι θα πάρουν τα όποια λεφτά έχει η χώρα, ακόμα κι αν αναγκαστεί στο εσωτερικό της να κάνει στάση πληρωμών.

ΣEΛ. 5


Back2Top


Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr