:: euro2day ::Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 722 20 - 25 Ιανουαρίου 2012


Τι παίζει τελικά με τα ψάρια;

Νέα χαμηλά δωδεκαμήνου έκαναν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι μετοχές των τριών μεγάλων ομίλων του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Επιπλέον, οι απώλειες που έχουν καταγράψει το τελευταίο εξάμηνο μόνο ευκαταφρόνητες δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν: -38% για τον Νηρέα, -39% για τη Δίας και -55% για τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα. Αυτά με βάση τα προχθεσινά στοιχεία. Θα μπορούσε βέβαια να αποδώσει κάποιος την έντονα πτωτική πορεία των παραπάνω μετοχών στο δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα ή στη στενότητα των τραπεζών σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό των ομίλων κ.λπ.

Ωστόσο, τα δάνεια των ομίλων δεν... προέκυψαν το τελευταίο εξάμηνο. Επιπρόσθετα, οι τιμές των ψαριών βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας έντονα εξαγωγικός κλάδος που ελάχιστα επηρεάζεται από την κρίση κ.λπ. Και επιπλέον υποτίθεται πως υπάρχει το ενδιαφέρον του Linnaeus Fund που μέχρι πρότινος «σκούπιζε» την όποια προσφορά τίτλων σε Νηρέα και Σελόντα, ενώ παράλληλα υπήρξαν και κάποιες άλλες αγοραστικές παρεμβάσεις και από την «άλλη πλευρά».

Η μεγάλη λοιπόν υποχώρηση των τιμών στις μετοχές σε Νηρέα και Σελόντα έχει προκαλέσει ερωτήματα για το πώς τελικά εξελίσσονται οι σχέσεις του Linnaeus Fund με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών:

  • Μήπως τελικά έχει ατονήσει το ενδιαφέρον του ξένου fund για την Ελλάδα, αφού «είδε και απόειδε» εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο;


  • Μήπως το Linnaeus προετοιμάζει κάποια νέα κίνηση που θα εκπλήξει την αγορά;


  • Ή, τέλος, μήπως οι τρεις πλευρές έχουν ανοίξει κάποια «δίοδο επικοινωνίας»;
Ανάλογα με το ποιο σενάριο ισχύει, διαφορετικά πιθανότατα θα επηρεαστεί και το ταμπλό. Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα...


Σεμινάρια... άμυνας στην κρίση!

Μέσα σ' ένα εξάμηνο η μετοχή της Πλαίσιο βρέθηκε από τα 4,5 ευρώ στα 2,5 και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση υποχώρησε γύρω στα 55 εκατ. ευρώ. Όσο περίπου και τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης (54,5 εκατ. στις 30/9/2011).

Και μπορεί βέβαια η αποτίμηση μιας εταιρείας στο ύψος της καθαρής της θέσης να θεωρείται σήμερα «πολυτέλεια», ωστόσο μιλάμε για μια επιχείρηση που μέσα στο εννεάμηνο του 2011 κατάφερε να αμυνθεί με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στη συγκυρία. Ενώ, λοιπόν, οι πωλήσεις της υποχώρησαν σημαντικά (από τα 260 στα 229 εκατ. ευρώ), τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη σημείωσαν μεγάλη άνοδο και τα τελευταία διαμορφώθηκαν στα 4,1 εκατ. ευρώ! Όσο για τις ταμειακές ροές, σε λειτουργικό και σε επενδυτικό επίπεδο η ρευστότητα της Πλαίσιο ενισχύθηκε στο εννεάμηνο πάνω από 8 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν φυσικά και μετοχές διαφόρων κλάδων με ελκυστικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες. Υπάρχουν επίσης και κλάδοι με καλύτερες προοπτικές από αυτές της Πλαίσιο. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο κλάδο ο ένας παίκτης μετά τον άλλο λαμβάνουν την άγουσα προς τα αποδυτήρια (λουκέτα, άρθρο 99 κ.λπ.) και η εισηγμένη ωφελείται σε βάθος χρόνου από το κενό που αφήνουν.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr