:: euro2day ::

















Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 716 9 - 13 Δεκεμβρίου 2011


Τώρα κατάπιαν τη γλώσσα τους...

Πριν από περίπου ένα χρόνο, οι νέοι «μέτοχοι» της ΝΕΛ έβαλαν στην εισηγμένη γύρω στα 100 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια είχαν ακολουθήσει βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί επεκτάσεων, προοπτικών και άλλων σχετικών.

Σήμερα -που στον κλάδο μετρούν ζημίες ακόμη και οι ισχυρότεροι κρίκοι- οι τόνοι της διοίκησης της ΝΕΛ φαίνεται να έχουν πέσει. Έτσι, στο δελτίο τύπου για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η διοίκηση άφησε κατά μέρος τα... ταρατατζούμ και μίλησε για «πεζά» θέματα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η ύφεση στην αγορά, οι αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου και άλλα παρόμοια.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα εννεαμήνου μόνο πανηγυρισμούς δεν επιδέχονται. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

  • Οι ζημίες εκτοξεύθηκαν από τα 20,1 εκατ. ευρώ στα 37,3 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε μια τεράστια αύξηση κεφαλαίου.


  • Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, το οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζεται από αρνητική εποχικότητα.


  • Τα ίδια κεφάλαιά της ψαλιδίστηκαν μόλις στα 35,7 εκατ. ευρώ, άρα, αν η εταιρεία συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, είναι ζήτημα αν θα είναι θετικά σε ένα χρόνο από σήμερα.


  • Η χρηματιστηριακή αξία της ΝΕΛ «βούλιαξε» στα 25,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα όσοι συμμετείχαν στην τελευταία ΑΜΚ να χάνουν ήδη 75% (οι παλαιότεροι μέτοχοι έχουν ουσιαστικά απολέσει το σύνολο της επένδυσής τους...).


  • Παρά την τεράστια αύξηση κεφαλαίου, ο καθαρός δανεισμός κυμαίνεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 110 εκατ. ευρώ.


  • Οι προοπτικές του κλάδου μάλλον θα επιδεινωθούν παρά θα βελτιωθούν, ιδίως για την εισηγμένη που δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό στα δρομολόγια των άγονων γραμμών.

ΥΓ.: Μπορεί εδώ και δέκα χρόνια η ΝΕΛ να βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, αλλά μια φορά τα παχιά λόγια των εκάστοτε διοικήσεών της ποτέ δεν μας έλειψαν...


Ας συζητήσουν και ας συμφωνήσουν

Η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ πως, ενώ σε άλλες εποχές η δανειοδότηση του Οργανισμού θα ήταν μια απλή διαδικασία, σήμερα ο δανεισμός αποτελεί δύσκολη υπόθεση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Αν για παράδειγμα, ένας κερδοφόρος όμιλος, με θετικές ταμειακές ροές και με βασικό μέτοχο την Deutsche Telekom δυσκολεύεται να δανειστεί, φανταστείτε τι γίνεται με τους υπόλοιπους ομίλους της αγοράς...

Υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, αφού τονίζει την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις, υποστηρίζει πως θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων ένας άτυπος κανόνας. Πως, για παράδειγμα, θα πρέπει να μην τραβιέται το χαλί για εταιρείες που εμφανίζουν θετικό EBITDA και που καταβάλλουν «έστω και κάτι» στις τράπεζες έναντι των δανείων που διαθέτουν. Πως θα πρέπει, επίσης, να συζητηθεί ένα μέσο «κούρεμα» δανείων για υποψήφιους νέους αγοραστές. Και γενικότερα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα άτυπο πλαίσιο δράσης μέσα στην κρίση. Γιατί η μέχρι τώρα μετάθεση των προβλημάτων για το μέλλον, πολύ λίγα πράγματα φαίνεται να έχει αποφέρει.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr