:: euro2day ::

Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 714 25 - 29 Νοεμβρίου 2011


Υποσχόμενη πορεία,
αλλά «βαραίνουν» οι τόκοι


Αν ένας κλάδος έχει ανοδικές προοπτικές στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η κατάσταση στην οικονομία σταθεροποιηθεί και αρχίσει να εφαρμόζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην παραγωγή και τις επενδύσεις, αυτός είναι ο κλάδος των καλωδίων. Καλώδια για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, καλώδια για διασύνδεση των νησιών, καλώδια για το τηλεπικοινωνιακό πρόγραμμα Fiber To The Home, πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ κ.λπ.

Αυτά, βέβαια, για τους περισσότερους φαντάζουν πολύ μακρινά, ωστόσο ο όμιλος των Ελληνικών Καλωδίων καταφέρνει και φέτος να ανεβάζει σημαντικά τις επιδόσεις του (το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων γίνεται στο εξωτερικό), με τον κύκλο εργασιών του εννεαμήνου να αυξάνεται κατά 22,4%, τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) κατά 337% και τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 3,27 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Ο εισηγμένος όμιλος, μάλιστα, θέλοντας να εκμεταλλευθεί και τις λεγόμενες «ευκαιρίες της κρίσης», εξαγόρασε με τη συνδρομή των τραπεζών και τη Fulgor, η οποία είχε προσφύγει στο άρθρο 99, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε.

Όλα καλά δείχνουν, λοιπόν, για τον όμιλο των Ελληνικών Καλωδίων, εκτός από ένα: την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού (λόγω της Fulgor αλλά και της ανόδου της τιμής του μετάλλου) στα 155 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτό προσθέσει κάποιος και την ανοδική τάση των επιτοκίων που επικρατεί στην αγορά, τότε ερμηνεύει βάσιμα γιατί τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου από 840.000 ευρώ στο τρίμηνο σκαρφάλωσαν στα 5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο! Και αντιλαμβάνεται, επίσης, γιατί τα κέρδη προ φόρων του εννεαμήνου (3,27 εκατ. ευρώ) δεν διαφέρουν ουσιαστικά από την αντίστοιχη επίδοση του α΄ φετινού τριμήνου (3,05 εκατ.).


Ραντεβού στις 29 του μηνός

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου Σαράντη στις 29 Νοεμβρίου, γνωρίζοντας ότι κατά το τρίτο τρίμηνο τα έσοδα και τα κέρδη από τις εγχώριες δραστηριότητες θα είναι αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

Ο πρώτος λόγος που τα αποτελέσματα του εισηγμένου ομίλου παρουσιάζουν ενδιαφέρον αφορά στο γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές έχουν εδώ και μήνες αμφισβητήσει το φετινό guidance για κέρδη 13,6 εκατ. ευρώ (πρόσφατα, για παράδειγμα, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή έδωσε πρόβλεψη για 9,12 εκατ. ευρώ), όταν μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η διοίκηση επιμένει σ' αυτό.

Ένας άλλος λόγος είναι η πολύ χαμηλή αποτίμηση της μετοχής, ιδίως αν επιβεβαιωθεί το φετινό guidance. Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κοντά στα 75 εκατ. ευρώ, το P/E είναι σαφώς μονοψήφιο ακόμη κι αν δεχτούμε την πρόβλεψη των κερδών της Πειραιώς Χρηματιστηριακής και όχι εκείνη που αναφέρεται στο guidance της εισηγμένης. Επίσης, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) κυμαίνεται γύρω στο 0,5, όταν, μάλιστα, ο καθαρός δανεισμός της είναι ουσιαστικά μηδενικός και όταν ένα μεγάλο ποσοστό των οικονομικών της δραστηριοτήτων διεξάγεται στο εξωτερικό. Και, φυσικά, όταν για εξαγορές και επεκτάσεις «λεφτά υπάρχουν»...

Δεν είναι λίγα όλα αυτά.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr