Επικεντρώνονται στους «ασφαλείς λιμένες»
Όλες οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δείχνουν πως με την πάροδο των μηνών, το ζήτημα της ρευστότητας θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις εισηγμένες εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως πολλοί αναλυτές προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ κάποιων μετοχών, βασιζόμενοι στο στοιχείο ότι έχουν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους για το επόμενο έτος ή ότι οι υψηλές (θετικές) ταμειακές τους ροές καθιστούν τη λειτουργία των εταιρειών αυτοχρηματοδοτούμενη.
Είδαμε π.χ. το παράδειγμα οίκου που ήθελε ο ΟΤΕ να έχει ήδη εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του 2012 και πως μέσα από πωλήσεις συμμετοχών, «κοντρολάρισμα» επενδύσεων και λειτουργίας, να έχει ήδη εξασφαλισμένο ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών του για το 2013.
Η UBS από την πλευρά της μιλώντας με θετικά σχόλια για τη Motor Oil επιχειρεί να διαχωρίσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία της εισηγμένης από τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία και -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει πως οι θετικές ταμειακές ροές της επόμενης τετραετίας είναι σε θέση να μηδενίσουν τον καθαρό της δανεισμό.
Μια άλλη πολύ καλή περίπτωση είναι αυτή της Quest Holdings, όπως παρουσιάζεται από την έκθεση της Merit Χρηματιστηριακής. Η εισηγμένη που φέτος διαθέτει ταμείο υψηλότερο από τον τραπεζικό της δανεισμό, αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να διατηρήσει τον καθαρό τραπεζικό της δανεισμό σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που σχεδιάζει στον «σταθερό» κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ελληνικού οίκου, τότε ο όμιλος Quest θα σημειώσει το 2014 καθαρά κέρδη 11,5 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή του κυμαίνεται γύρω στα 43 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά του κοντά στα 200 εκατ. ευρώ...
Οι αναλυτές, επίσης, δεν παύουν να εστιάζουν και σε πολλές από εκείνες τις εισηγμένες που διαθέτουν «καθαρό ταμείο», δηλαδή το ταμείο τους υπερβαίνει τον συνολικό τραπεζικό τους δανεισμό, είτε αυτός είναι μακροπρόθεσμος είτε είναι βραχυπρόθεσμος. Μερικές από αυτές τις εταιρείες είναι η ΜΕΤΚΑ, η Eurobank Properties, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, η ΕΧΑΕ κ.ά.
Κερδισμένες κι οι δύο...
Κερδισμένες φαίνεται να είναι και οι δύο πλευρές του deal μεταξύ της Μυτιληναίος και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, σχετικά με την ουσιαστική ενσωμάτωση της δραστηριότητας του βωξίτη της δεύτερης από την πρώτη.
Η Μυτιληναίος αποκτά και τη δεύτερη μονάδα εξόρυξης βωξίτη στην Ελλάδα και έτσι ελέγχει το σύνολο της ελληνικής πρώτης ύλης που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας. Παράλληλα, η εισηγμένη εκμεταλλεύεται οικονομίες κλίμακας.
Από την πλευρά της, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά θα αποχωρήσει σταδιακά από μια δραστηριότητα που την «ταλαιπώρησε» κατά τα τελευταία χρόνια και σε βάθος χρόνου θα αποκτήσει επιπλέον μετρητά, που θα τη βοηθήσουν να προχωρήσει σε νέες εξαγορές στο κομμάτι εκείνο της δραστηριότητάς της που είναι υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους.
Κι όλα αυτά σε μια χρονιά πολύ καλή για την S&BΒιομηχανικά Ορυκτά, καθώς τα κέρδη της εισηγμένης το εννεαμήνο της τρέχουσας χρήσης ήταν κατά πολύ αυξημένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά και οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρκετές για να καλύψουν το σύνολο των μεγάλων επενδύσεων που υλοποιήθηκαν το διάστημα αυτό. |