|
Tρακάρισμα με το... άγνωστο
T |
|
ο ερώτημα αν υπάρχει πάτος στην πτώση της ελληνικής οικονομίας σιγά-σιγά αποκτά χαρακτήρα ρητορικό: όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται, η πτώση είναι διαρκής. Τίποτα δεν δείχνει ότι η κρίση μπορεί να ανακοπεί και, δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή η τύχη μας έχει εναποτεθεί -με το αζημίωτο- στην... καλοσύνη των ξένων. Το χειρότερο, όμως, είναι πως ίσως αποδειχτεί ότι απειλούνται με διάλυση και τα όποια υγιή τμήματα της ελληνικής οικονομίας.
Και την ώρα αυτή γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη η έλλειψη πραγματικού πλάνου αντίδρασης από την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο πως η πιο καταλυτική παρέμβαση από τον κ. Βενιζέλο έγινε αφότου πήραμε το μήνυμα ότι δεν είναι και πολύ σίγουρη η επόμενη δόση, αν δεν κινηθούμε γρήγορα γι' αυτά στα οποία έχουμε δεσμευτεί.
Το θέμα, όμως, είναι ότι οι αποφάσεις, τα σχέδια και οι αντιδράσεις πρέπει να είναι -για τα μέχρι τώρα δεδομένα- ριζοσπαστικές. Δεν αρκούν διορθωτικές κινήσεις για να αλλάξει νοοτροπία και λειτουργία ένα σπάταλο κράτος, να λειτουργήσουν οι έλεγχοι στην αγορά, για να υπάρξει συγκροτημένο σχέδιο για τομείς ανάπτυξης που μόνο ευκαιριακά έχουμε εκμεταλλευτεί (λ.χ. τουρισμός) ή που μπορούν να δημιουργηθούν (λ.χ. εναλλακτικές πηγές ενέργειας).
Επίσης, δεν αρκούν οι συνεχείς φωνές διαμαρτυρίας από έναν επιχειρηματικό κόσμο που κατά βάση είναι κρατικοδίαιτος, που όταν λέει «αγορά» εννοεί «προμήθειες του Δημοσίου», που αντιλαμβάνεται τον ανταγωνισμό σαν... μουντζούρη γι' αυτόν που θα δουλέψει με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και την ανάπτυξη σαν γαϊτανάκι από περικοπές και πιέσεις στους εργαζομένους και στους προμηθευτές, κι όχι ως νέα προϊόντα και αγορές.
Σε τελική ανάλυση, ο τίτλος του Cover Story του «Μ» (σελ. 10 - 11) «Επανάσταση ή συντριβή!» είναι σαφής (και το θέμα αρκετά σαφές και κατατοπιστικό για το πρόβλημα συνολικά). Για την ακρίβεια, την εικόνα της συντριβής τη βλέπουμε ήδη. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι χρειαζόμαστε μια επανάσταση πριν από τη συντριβή. Η Ιστορία, άλλωστε, δείχνει ξεκάθαρα τι συμβαίνει με τις επαναστάσεις έπειτα από συντριβές... |
|