|
Μετοχές: πιο ελκυστικές, αλλά και πιο επικίνδυνες
Καθώς η τρέχουσα επιβράδυνση στην ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιμείνει, το ερώτημα-κλειδί για τις αγορές είναι πλέον κατά πόσον η ταχύτητα αρνητικής αναπροσαρμογής των εταιρικών κερδών (EPS) έχει προεξοφληθεί στις τιμές των μετοχών. Αν ο κόσμος αποφύγει την ύφεση, τότε οι αγορές θα ισορροπήσουν και ενδεχομένως να αντιδράσουν ανοδικά. Αν όχι, τα χρηματιστήρια θα περάσουν μάλλον δύσκολες ώρες.
.
Blue chips: η ακτινογραφία του εξαμήνου
Tα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου και του α΄ εξαμήνου 2011 των εισηγμένων εταιρειών δεν έρχονται να προσθέσουν και πολλά στη φαρέτρα των θετικών ειδήσεων και να ενισχύσουν έτσι τους αγοραστές στη μάχη με τους πωλητές στο Χ.Α.
Δεδομένης της βαρύτητάς τους στη διαμόρφωση του κλίματος στην αγορά, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα αποτελέσματα εξαμήνου των επιχειρήσεων του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20. Όμως, παρότι αρκετές είναι εκείνες που προσπαθούν να αντισταθούν, στα μεγέθη τους αποτυπώνεται πλέον με σαφήνεια η αδυναμία διαχείρισης της ελληνικής ύφεσης.
«Τώρα ή ποτέ» για το ευρωομόλογο
Η καθολική εμπειρία από τη διαχείριση της χρηματοοικονομικής κρίσης είναι πως όσο περισσότερο αναβάλλουμε την αντιμετώπισή της τόσο πιο δαπανηρή θα είναι τελικά. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα στην ευρωζώνη. Πριν από δύο μήνες, έλεγαν ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί ήταν η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία με παράλληλη καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης.
Ξέφυγε το έλλειμμα,έρχονται κι άλλα μέτρα
Πλώρη για επίδοση υψηλότερη του 8,5% του ΑΕΠ έχει βάλει το έλλειμμα έναντι στόχου για 7,6%, με αποτέλεσμα η τρόικα να ζητά νέα μέτρα στο μέτωπο της περικοπής δαπανών ή μεταφορά νωρίτερα μέτρων που προβλέπονταν για το 2012, ώστε να καλυφθούν οι αστοχίες. Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν στα οικονομικά υπουργεία από την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζονται ανελλιπώς δείχνουν δυστυχώς πως οι σχεδιασμοί δεν έχουν εκπληρωθεί ούτε σε ένα μέτωπο από τα συμφωνηθέντα.
|
|