:: euro2day ::

















Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 699 12 - 16 Αυγούστου 2011


Δεν θέλουν να... βλέπουν!

Τοπίο στην ομίχλη είναι τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, αφού ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρχε τέτοια... απροθυμία από τους αναλυτές να αποκαλύψουν (ή ακόμα και να διατυπώσουν) τις εκτιμήσεις τους για τα προβλεπόμενα μεγέθη των επιχειρήσεων. Σε μια χρονική στιγμή όπου η αγορά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, τα αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν αχτίδα φωτός για την αγορά. Ωστόσο, για την ώρα, και ανεξάρτητα από το τι τελικά θα ανακοινωθεί, τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει το αρνητικό momentum στις μετοχικές αξίες.

Παράλληλα, καθώς η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει μονόπλευρα τραπεζοκεντρική, οι προοπτικές της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με εκείνες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το αρνητικό στοιχείο στο δεύτερο τρίμηνο είναι η απόλυτη θολούρα που επικρατεί αναφορικά με τα αποτελέσματα των τραπεζών, δηλαδή με τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα ομόλογά τους και τις ζημίες που θα σημειώσουν και πότε!

Είναι ενδεικτικό ότι στη βάση δεδομένων της FactSet, η οποία συγκεντρώνει το σύνολο των αναλύσεων για όλους τους τίτλους που παρακολουθούν διεθνείς οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές, οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων του «εικοσάρη» είναι οι εξής:

  • Για την Alpha Bank υπάρχουν όλες κι όλες δύο εκτιμήσεις για τα έσοδα και μία για τα κέρδη ανά μετοχή και τα καθαρά κέρδη του δευτέρου εξαμήνου.


  • Για την ΕΤΕ, αθροιστικά, διατυπώνονται από τους αναλυτές μία εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή της και άλλη μία για τα καθαρά κέρδη!


Νομίζουμε ότι αυτό τα λέει όλα...


Χορός χαμένων δισ.!

Το Χ.Α. μπορεί να χάνει πάνω από 30% από τις αρχές του έτους, ωστόσο το μέγεθος της απαξίωσης της ελληνικής αγοράς μετοχών απεικονίζεται πιο πιστά αν ρίξουμε μια ματιά στις διαφορές των κεφαλαιοποιήσεων των εταιρειών σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς.

Από την έναρξη λοιπόν του 2011 ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει απολέσει 11,2 δισ. ευρώ σε αξία, ενώ μοναδική φωτεινή εξαίρεση είναι το Folli Follie Group, που κερδίζει 222 εκατ. ευρώ. Η μετοχή του Μυτιληναίου έχει χάσει μόλις 18 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ενώ κάτω από 100 εκατ. ευρώ απώλειες σημειώνουν και οι τίτλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor Oil και της Jumbo.

Από εκεί και μετά χάος! Η Εθνική Τράπεζα χάνει 1,9 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται κάτω από τα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ η Coca Cola 3E έχει χάσει και αυτή 1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Πάνω από 1 δισ. ευρώ απώλειες εμφανίζουν η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η Τράπεζα Κύπρου, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ είναι δύο από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η απώλεια από τις αρχές του έτους είναι 950 εκατ. ευρώ. Τέλος, η EFG Eurobank Ergasias και η Alpha Bank έχουν σημειώσει πτώση κατά 750 εκατ. ευρώ και 630 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν είναι πολύ διαφορετική: η Alapis αποτιμάται στα 9 εκατ. ευρώ από 127 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2011, η Intralot έχει χάσει 229 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της, στα 167 εκατ. ευρώ από 396 εκατ. ευρώ στις 31/12/2010, ενώ μεγάλες απώλειες άνω των 100 εκατ. ευρώ σημειώνονται για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τη ΜΕΤΚΑ και τη Fourlis.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr