:: euro2day ::

Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 691 17 - 21 Ιουνίου 2011


«Αγανακτισμένοι» επιχειρηματίες

Πνέει τα μένεα ο επιχειρηματικός κόσμος εναντίον της κυβέρνησης και κάνει εκκλήσεις (προς τη νέα, όποια και αν είναι αυτή) να αλλάξει τα πράγματα. Ενδεικτική είναι η ανοιχτή επιστολή του κ. Κων/νου Πετρόπουλου (προέδρου δύο εισηγμένων εταιρειών, της Π. Πετρόπουλος και της Nutriart), ο οποίος, εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, καλεί τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά να επιλέξουν τον κ. Στέφανο Μάνο να κυβερνήσει τη χώρα.

Η αλήθεια είναι πως στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων έχουν -off the record- εκδηλώσει την αγανάκτησή τους για την κυβερνητική αδυναμία να περιορίσει την κρατική σπατάλη και για την πλήρη αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο να δοθεί αναπτυξιακή τροχιά στην οικονομία.

Οι εξαγωγείς είναι εξοργισμένοι με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ (ενδεικτική η αναφορά του κ. Ευριπίδη Δοντά της Επίλεκτος, ο οποίος, αναφερόμενος δημοσίως σε υπουργό της κυβέρνησης, είπε πως «δεν υπάρχουν αγανακτισμένοι μόνο έξω στους δρόμους αλλά και μέσα στις επιχειρήσεις»).

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από τους εξαγωγείς για τους προμηθευτές των κρατικών νοσοκομείων, για τους οποίους, ύστερα από κάτι... καραβιές ομόλογα που φορτώθηκαν για τις παραγγελίες έως και το 2009, οι νέες καθυστερήσεις των νοσοκομείων ολοένα και ανεβαίνουν! Ένας μάλιστα εξ αυτών θεωρεί πως, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα γίνουμε Βουλγαρία, δηλαδή οι προμηθεύτριες εταιρείες θα έχουν βάση στα νοσοκομεία και θα χορηγούν υλικά μόνο αν πληρώνονται τοις μετρητοίς από τους ίδιους τους ασθενείς!

«Εύχομαι στην επόμενη τακτική γενική συνέλευση να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ, κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο οποίος εξήγγειλε και νέο στόχο για περιορισμό των δαπανών για το 2011. «Εμείς δεν λειτουργούσαμε όπως το Δημόσιο και έτσι, έπειτα από τρίτη συνεχόμενη χρονιά διαρκών μειώσεων στο κόστος, έχουμε φτάσει μέχρι το κόκαλο», είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το πώς αναμένει να εξελιχτούν τα πράγματα στην ελληνική οικονομία, αρκεί να μείνουμε στη δήλωσή του ότι το βάρος του ομίλου για τα επόμενα δύο - τρία χρόνια θα στηριχτεί στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία...


Όλα τα μέτρα είναι αναγκαία!

Και ενώ η πολιτική αβεβαιότητα είναι ο νέος παράγοντας στην οικονομική ζωή της χώρας, η Alpha Bank (βλέπε εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων) έρχεται να προσγειώσει όλους εκείνους που προσδοκούν χαλάρωμα των μέτρων σε περίπτωση πολιτικών αλλαγών.

Ας δούμε τι αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν έχει σήμερα επιλογές ή δυνατότητα αποτυχιών ή καθυστερήσεων. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να είναι πιο σταδιακή, διότι τότε το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να διογκώνεται σε επίπεδα που δεν είναι βιώσιμα.

Επίσης, τα ελλείμματα που πρέπει να μειωθούν είναι τόσο μεγάλα ώστε στην ουσία δεν υπάρχει επιλογή για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για τη μείωσή τους. Όλα τα μέτρα είναι αναγκαία, τόσο η δραστική μείωση των δαπανών (με μείωση και των μισθών και της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και της σπατάλης) όσο και η σημαντική αύξηση των φόρων (τόσο για τους συνεπείς φορολογουμένους όσο και για τους φοροφυγάδες)».Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 38
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr