:: euro2day ::

Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 687 20 - 24 Μαΐου 2011


Μιλάνε για πραγματική υπερβολή!

Σε πρόσφατη ανάλυση της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, παρουσιάστηκε πίνακας με 25 ευρωπαϊκές ΑΕΕΑΠ από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα στοιχεία των εταιρειών αυτών προκύπτει ότι, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2011, κατά μέσο όρο ο κλάδος διαπραγματεύεται με δείκτη P/BV στο 1 (χρηματιστηριακή τιμή, όσο και τα ίδια κεφάλαια) και με μερισματική απόδοση 4,6%.

Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ, αντίθετα, διαπραγματεύονται με πολύ πιο ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Η Trastor ΑΕΕΑΠ, για παράδειγμα, «παίζει» με δείκτη P/BV κοντά στο 0,4, ενώ γύρω στο 0,5 βρίσκεται η Eurobank Properties (κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό 361 εκατ. και ίδια κεφάλαια στις 31/3/2011 ύψους 709 εκατ. ευρώ). Όσο για τη MIG Real Estate, που ακόμη δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται γύρω στα 38 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2010 τα ίδια κεφάλαιά της είχαν διαμορφωθεί στα 58,3 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες είναι οι διαφορές μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΕΑΠ και ως προς τις μερισματικές αποδόσεις, καθώς ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών υπολείπεται του 5% και οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (ακόμη και άνω του 10%).

Ο αντίλογος βέβαια είναι προφανής: Οι τιμές των ευρωπαϊκών ακινήτων υπέστησαν μεγάλη πτώση κατά το παρελθόν και τώρα οι οικονομίες των χωρών τους αρχίζουν να ανακάμπτουν, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα η πτώση των ακινήτων ήταν περιορισμένη και σήμερα η συγκεκριμένη αγορά διακρίνεται από χαμηλούς όγκους συναλλαγών, πιέσεις για μειώσεις ενοικίων και από μεγάλο αριθμό άδειων εμπορικών καταστημάτων και γραφείων. Όσο για το θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Κατσέλη (σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων) ήρθε να προστατεύσει κυρίως τις πολυεθνικές και τις μεγάλες εγχώριες εταιρείες...

Το ζήτημα, όμως, είναι πόσο προβλέπεται να υποχωρήσουν οι εύλογες αξίες των ακινήτων των ελληνικών ΑΕEΑΠ στο άμεσο μέλλον και μήπως τα μεγάλα discounts με τα οποία διαπραγματεύονται οι εισηγμένες στο Χ.Α. είναι πράγματι υπερβολικά.

Έτσι, παράγοντες του κλάδου θα μπορούσαν να «δουν» υποχώρηση των εύλογων αξιών των ακινήτων τους μέσα στο 2011 και σχετική σταθεροποίηση στη συνέχεια, σενάριο που αν επαληθευτεί στην πράξη σημαίνει προοπτικές σημαντικών κερδών για τις μετοχές του χώρου.

Επίσης, αναζητούν κάποιον ρόλο των ΑΕΕΑΠ στο κυβερνητικό πρόγραμμα για αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ...


Θα τα βροντήξει;

Εκεί που φάνηκε να ξεμπλοκάρει η υπόθεση της επένδυσης της εταιρείας Μπάμπης Βωβός στον Βοτανικό, να σου νέα εμπόδια. Οι αλλαγές επί των αλλαγών στην τροπολογία για το έργο της διπλής ανάπλασης, που επανασυνέδεσαν την επένδυση με την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ, αλλά και οι απειλές της Επιτροπής Πολιτών που εναντιώνονται στο project ότι θα καταφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Eπικρατείας για να πετύχουν την ακύρωση του έργου δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις (ήδη δεν γίνονται εργασίες εδώ και δυόμισι χρόνια) και ενδεχομένως στην απόφαση της εισηγμένης να ματαιώσει οριστικά τα σχέδιά της.

Οι αντοχές, οικονομικές και ψυχικές, της επιχείρησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί και αν το επόμενο διάστημα δεν λάβει το πράσινο φως για την επανέναρξη των εργασιών ανέγερσης του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, τότε ίσως αλλάξει στάση και από τη μάχη για την εξασφάλιση των οικοδομικών αδειών στραφεί στη μάχη για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο. Οι οποίες, μάλιστα, εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr