Προεξοφλώντας τα χειρότερα
Ερώτημα πρώτο: σήμερα πότε θεωρούμε μια μετοχή αμυντική; Θεωρητικά, όταν έχει σχετικά διατηρήσιμες εργασίες για το μέλλον και το ύψος αυτών συγκρίνεται θετικά με την τρέχουσα αποτίμησή της στο ταμπλό της Σοφοκλέους.
Ερώτημα δεύτερο: πότε θεωρούμε ότι κάποια εταιρεία έχει σχετικά διατηρήσιμες εργασίες για το μέλλον; Όταν δραστηριοποιείται σε αγορές του εξωτερικού (μακριά από την ελληνική κρίση) και μεγάλο ποσοστό των δραστηριοτήτων της προέρχεται από μάλλον... σταθερούς κλάδους, όπως για παράδειγμα οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Έπειτα λοιπόν από αυτά, ας πάμε στην περίπτωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενός μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου, που διαπραγματεύεται γύρω στο 30% των ιδίων κεφαλαίων του και του οποίου η αποτίμηση μόνο των... σταθερών εργασιών (ενέργεια) υπερβαίνει την τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α., σύμφωνα με την Proton Bank (και όχι μόνο).
Όσο βέβαια και αν τα προβλήματα με τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και γενικότερα με τα δημόσια οικονομικά είναι γνωστά και μεγάλα, παρότι τα κρατικά έργα δεν βγαίνουν ούτε με το σταγονόμετρο, ακόμα και αν δεν συμπεριληφθούν στην αποτίμηση η δραστηριότητα των θέσεων στάθμευσης, η σημαντική ακίνητη περιουσία, οι αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις και το υπόλοιπο κατασκευαστικών εργασιών, ακόμη και τότε η μετοχή θεωρείται «υποτιμημένη», σύμφωνα με τους αναλυτές.
Προφανώς, η αποτίμηση στο ταμπλό έχει προεξοφλήσει πολλά δεινά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Υ.Γ.: Λίγο-πολύ, μια τέτοια αξιολόγηση θα μπορούσε να προκύψει και για πολλές εισηγμένες διαφόρων κλάδων.
Τι γίνεται με τα ψάρια;
Xωρίς ειδήσεις εδώ και κάμποσο καιρό από το μέτωπο του Γεωργιανού και χρηματιστηριακοί παράγοντες προσπαθούν να μαντέψουν τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει.
Είδε και απόειδε, για παράδειγμα, με τη στάση των βασικών μετόχων στον Νηρέα και στη Σελόντα και το μετάνιωσε; Δύσκολο να το πιστέψουμε. Άλλωστε, τίποτα τέτοιο δεν προεξοφλεί το ταμπλό του Χ.Α. Ούτε μεγάλη διαφοροποίηση είχαμε στις τιμές (παρά τα αποτελέσματα του 2010) ούτε αυξημένο όγκο συναλλαγών.
Πάντως, με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, ο... Γεωργιανός, έχοντας αποκτήσει κρίσιμα ποσοστά στους δύο εισηγμένους ομίλους, περιμένει τις αντιδράσεις των βασικών τους μετόχων όσο η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα θα δυσκολεύει και οι τράπεζες θα πιέζουν ολοένα και περισσότερο τους πελάτες τους για να πάρουν πίσω τα δάνειά τους.
Για να δούμε... |