:: euro2day ::

Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 682 15 - 19 Απριλίου 2011


Όλο και λιγοστεύουν τα έργα

Σήμερα θα αναφερθούμε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ωστόσο ανάλογη λίγο - πολύ είναι η κατάσταση που επικρατεί στους δύο άλλους μεγάλους ομίλους, ενώ πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα για τις μικρομεσαίες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.

Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, λοιπόν, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων στις 31/12/2010 ανερχόταν στα 2,47 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας συνεχή πτώση από το 2007 και μετά. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2007 βρέθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ, ξεπερνώντας οριακά τα 5 δισ. ευρώ, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 4,3 δισ. ευρώ το 2008, στα 3,17 δισ. ευρώ το 2009 και στα 2,471 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Και όλα δείχνουν ότι στο τέλος του 2011 το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων θα είναι ακόμη πιο μικρό, καθώς προβλέπεται να εκτελεστούν έργα άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ η εισηγμένη βρίσκεται σχετικά κοντά στην ανάληψη νέων συμβάσεων 408 εκατ. ευρώ (κυρίως στο εξωτερικό) και προτίθεται να διεκδικήσει και τον διαγωνισμό για το αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη, αν τελικά ο διαγωνισμός αυτός προκηρυχτεί (όπως προγραμματίζεται) φέτος.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται και η τελευταία έκθεση της Proton Bank, η οποία σημειώνει πως η διατήρηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων μέσα στο 2011 θα είναι δύσκολη.

Πέρα όμως από την καθοδική πορεία των ανεκτέλεστων συμβάσεων, προβλήματα υπάρχουν και σε ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις του ομίλου. Για παράδειγμα, το project του «Blue City», συνολικού ύψους 620 εκατ. ευρώ, έχει σταματήσει... Επίσης, από τα ανεκτέλεστα έργα ύψους 2,47 δισ. ευρώ, τα 844 εκατ. αφορούν στις λεγόμενες εγχώριες αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα και προχωρούν με ρυθμό χελώνας.

Έχουν λοιπόν -ως γνωστόν- ξεκινήσει συζητήσεις για την επαναδιαπραγμάτευση των συγκεκριμένων συμβάσεων, το ουσιαστικό αποτέλεσμα των οποίων πολύ πιθανόν να πάρει κάμποσο καιρό ακόμη...


Μεσίτες και στην ενέργεια

Aφού συνειδητοποίησαν πως η αγορά κατοικίας και επαγγελματικής στέγης θα παραμείνει «παγωμένη» για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει εργασίες στο προσεχές μέλλον, οι κτηματομεσίτες έστρεψαν την προσοχή τους σε άλλες, πιο... μοδάτες υπηρεσίες: στη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Θέλοντας να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον που υπάρχει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ταράτσες πολυκατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων αλλά και για τη δημιουργία μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, το ένα μετά το άλλο τα κτηματομεσιτικά γραφεία προσφέρουν πλέον υπηρεσίες διαμεσολάβησης για την προώθηση και την ολοκλήρωση τέτοιου είδους επενδύσεων. Έτσι, εκτός από την εύρεση των κατάλληλων ακινήτων για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, την προμήθεια και τη λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών στις στέγες των αστικών ακινήτων. Επίσης, διαμεσολαβούν ακόμη και για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για λογαριασμό των αγροτών, που θέλουν να... φυτέψουν φωτοβολταϊκά πάνελ στο αγρόκτημά τους.

Με άλλα λόγια, πενία τέχνας κατεργάζεται...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr