:: euro2day ::

















Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 674 18 - 22 Φεβρουαρίου 2011


Τυχαίο; Δεν νομίζουμε...

Aπό τις λίγες μετοχές της Σοφοκλέους που άντεξαν τόσο ικανοποιητικά μέσα στην οικονομική κρίση, αφού έχει κερδίσει γύρω στο 30% το τελευταίο δωδεκάμηνο και κάπου 5% μέσα στη διετία, είναι αυτή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Επίσης, είναι ίσως η μόνη εισηγμένη εταιρεία στο Χ.Α. που από το 2007 μέχρι σήμερα έκανε αύξηση κεφαλαίου και τώρα ο τίτλος της βρίσκεται πάνω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Τυχαίο; Δεν νομίζουμε, αν συνεκτιμηθούν τα παρακάτω:

1. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης (κοντά στα 205 εκατ.) βρίσκεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από την καθαρή της θέση (240,5 εκατ. ευρώ στις 30/9/2010).

2. Τα κέρδη του εννεαμήνου του 2010 (13,2 εκατ.) φαίνεται να οδηγούν σε έναν λογικότατο δείκτη P/E, με βάση τις επιδόσεις για το 2010, ο οποίος αναμένεται να είναι ελκυστικότερος από τον μέσο όρο της αγοράς.

3. Με δεδομένο ότι η μετοχή της εισηγμένης είναι «εξαγωγικό χαρτί», η ζήτηση είναι ανοδική και μάλιστα η Alpha Finance, κάνοντας λόγο για τις προοπτικές, αναφέρει ότι βαδίζουμε προς ρεκόρ κερδοφορίας μέσα στο 2011 («on track for record profitability in 2011»)...


Η αγορά ποντάρει στις εισηγμένες

Θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχε η απόφαση της κυβέρνησης, κατ' επιταγή της τρόικας, να επιταχύνει τον βηματισμό της στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων. Το σύνολο της αγοράς θεωρεί εξωπραγματικό τον στόχο για έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ τη διετία 2011-12. Και αυτό γιατί υποπτεύεται, μάλλον βάσιμα, πως δεν υπάρχει επαρκής προεργασία και γνωρίζει τις διαχρονικά χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής διοίκησης.

Από την άλλη, όμως, θεωρεί σημαντικό το ότι ανέβηκε -και μάλιστα θεαματικά- ο πήχης. Και ποντάρει στο ότι τα χρονοδιαγράμματα θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης στην κυβέρνηση. Στη γνωστή -ελληνική- λογική «το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη». Γι' αυτό και παρά τους... θεατρινισμούς της κυβέρνησης με τις οργίλες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας ο αντίκτυπος είναι θετικός.

«Αν οι δανειστές μας επιμείνουν, θα επαναληφθεί ό,τι έγινε με τα έργα του Αθήνα 2004. Θα σπριντάρουμε όσο πλησιάζουν οι προθεσμίες». Αυτό εκτιμά κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγοντας.

Η επιμονή στα χρονοδιαγράμματα είναι και το κλειδί για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το σκεπτικό της αγοράς είναι απλό: «Αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη προεργασία για σημαντικά έσοδα από πώληση ακίνητης περιουσίας, για να επιτευχθεί έστω και εν μέρει ο στόχος των 15 δισ. ευρώ τη διετία 2011 - 2012 θα πρέπει να πουληθούν ποσοστά εισηγμένων εταιρειών».

Με το ίδιο σκεπτικό, τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν μεθοδικές τοποθετήσεις από ξένα funds στους τίτλους του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, του Τ.Τ. και δευτερευόντως στη ΔΕΗ, στα λιμάνια και στα νερά.

Πρόκειται για funds που επενδύουν, προσδοκώντας σε σημαντικά εταιρικά γεγονότα, όπως η πώληση ή έστω η διάθεση μέρους του ποσοστού του Δημοσίου, και ως εκ τούτου έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Και όπως δείχνει το ταμπλό, ποντάρουν στο ότι θα προηγηθεί ο ΟΤΕ και θα ακολουθήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και η ΕΥΑΘ (στρατηγικός επενδυτής και εκχώρηση management).



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr