:: euro2day ::

Έτος 14ο Αρ.Φύλλου 670 21 - 25 Ιανουαρίου 2011


Οι δύο όψεις των Folli Follie

Tο γεγονός ότι λιγότερο από το 40% των κερδών του ομίλου προέρχεται από την Ελλάδα είναι θετικό για τη μετοχή της Folli Follie, σε μια εγχώρια αγορά που διέρχεται έντονη ύφεση.

Η ισχυρή παρουσία επίσης στην αναδυόμενη Ασία κάνει τους αναλυτές να προβλέπουν αυξημένη κερδοφορία, με το P/E του τίτλου να είναι από τα λίγα μονοψήφια της αγοράς (σύμφωνα με την Alpha Finance, το P/E διαμορφώνεται στις 8 φορές για το 2010, στις 6,9 φορές με βάση τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του 2011 και στις 6 φορές σύμφωνα με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2012).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου δεν είναι ευκαταφρόνητες, καθώς τόσο η αλυσίδα Links of London όσο και η Elmec Sport είχαν αποκτηθεί με τραπεζική χρηματοδότηση.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως δεν προβλέπεται η διανομή μερίσματος για τα επόμενα χρόνια. Και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τις θετικές ταμειακές ροές που επιτυγχάνονται, η έκθεση προς τις τράπεζες θα εξακολουθήσει να είναι πολύ μεγάλη (η Alpha Finance προβλέπει ότι ο καθαρός δανεισμός από τα 633 εκατ. το 2009 θα μειωθεί στα 575 εκατ. το 2012).

Επιπλέον, ζητούμενο τελικά είναι το τι θα γίνει με το άνοιγμα του τέως ΜΙΝΙΟΝ, υπόθεση που έχει μετατραπεί σε πολυετές σίριαλ, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχουν ανακοινωθεί πολλές ημερομηνίες, οι οποίες έχουν παρέλθει χωρίς να δούμε το νέο πολυκατάστημα να επαναλειτουργεί.

Τώρα, γίνεται λόγος για το 2012, όμως πολλοί στην αγορά αμφιβάλλουν για το αν το εγχείρημα θα προχωρήσει, σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία και με τόσα εμπορικά κέντρα να δραστηριοποιούνται. Και αυτό όταν η τραπεζική έκθεση της Folli Follie είναι αυτή που αναφέραμε παραπάνω...


Συζητήσεις για deals (και) μέσω Κύπρου

Μέσω της Κύπρου (εφημερίδα «Φιλελεύθερος») έγιναν γνωστές οι επαφές της Cyta Hellas -θυγατρικής του κρατικού κυπριακού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Cyta- με στελέχη του ομίλου Κόκκαλη, που ελέγχει την Hellas On Line.

Η συνέχεια ήρθε από την (κυπριακή επίσης) ιστοσελίδα Stockwatch, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος του κυπριακού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, κ. Φώτης Σαββίδης, δήλωσε: «Ναι, χθες είχαμε επαφές με συνεργάτες του επιχειρηματία. Η συνεργασία είναι σε διάφορα επίπεδα και δεν αφορά στην πώληση της Cyta Hellas ή στην απορρόφησή της. H Cyta Hellas συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της στην Ελλάδα». Ο ισχυρός άνδρας της Cyta ανέφερε επίσης πως η επιχείρηση που διευθύνει βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με έναν τουλάχιστον ακόμη εναλλακτικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο, με στόχο «να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα».

Μέσω της Κύπρου αυτήν τη φορά επιβεβαιώνεται το μπαράζ συζητήσεων μεταξύ των εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στην Ελλάδα, καθώς όλοι συζητούν με όλους, αφού η ζήτηση πέφτει και οι τράπεζες δείχνουν ολοένα και διστακτικότερες να χρηματοδοτήσουν φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα.

Πάντως, μέσα σε αυτό το κλίμα, όσο το μέτωπο της αύξησης κεφαλαίου της Hellas On Line (λέγεται ότι θα καλυφθεί από τον όμιλο Κόκκαλη) παραμένει ανοιχτό, τόσο μια επαφή μεταξύ της εταιρείας και ενός ανταγωνιστή της θα δίνει τροφή για συζητήσεις. Ακόμη και αν η επαφή γίνεται για εντελώς διαφορετικό αντικείμενο.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr