:: euro2day ::

Έτος 13ο Αρ.Φύλλου 661 19 - 23 Νοεμβρίου 2010


Γέμισε το ταμείο...

Καθόλου άσχημα τα αποτελέσματα της Autohellas στο εννεάμηνο, μετά και την καταγραφή του γ΄ τριμήνου, το οποίο παρουσιάζει έντονα θετική εποχικότητα.

Δεν είναι μόνο ότι η πτώση στον τζίρο ήταν περιορισμένη αλλά και ότι οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές των 17,3 εκατ. ενισχύθηκαν με επιπλέον 16,2 εκατ. θετικές επενδυτικές ροές (συνέβαλε και η πώληση της συμμετοχής στην Avis), με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός (όλος μακροπρόθεσμος) να διατηρηθεί στάσιμος στα 219,6 εκατ. και το ταμείο να εκτιναχτεί στα 80,9 εκατ. ευρώ!

Άριστη, λοιπόν, η ρευστότητα και αυτό για μια εταιρεία που διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 50 εκατ. ευρώ και η καθαρή της θέση έχει διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 115 εκατ. ευρώ.


Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες

Πτώση 9% στις συγκρίσιμες πωλήσεις του γ΄ τριμήνου για τα καταστήματα ΙΚΕΑ προβλέπει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, εκτίμηση η οποία μάλλον θετική θα μπορούσε να θεωρηθεί, καθώς οι πωλήσεις στον κλάδο επίπλου και ειδών εξοπλισμού το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου μειώθηκαν κατά περίπου 15% και ο τζίρος του Σεπτεμβρίου επηρεάστηκε αρνητικά από τις απεργίες των φορτηγών δημόσιας χρήσης και όχι μόνο...

Ο χρηματιστηριακός οίκος βλέπει και μείωση στις πωλήσεις των καταστημάτων αθλητικών ειδών Intersport κατά 1% στο τρίτο τρίμηνο, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο αν η σύγκριση γίνει χωρίς να προστεθούν τα νέα καταστήματα. Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί τα στελέχη του ομίλου Fourlis (ΙΚΕΑ, Intersport κ.λπ.) συγκαταλέγονταν σε εκείνα που σε καμία περίπτωση «δεν σήκωσαν τους τόνους» για να περιγράψουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Αντίθετα -όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις στην ΕΘΕ- το 2009 είχαν εστιάσει στο γεγονός ότι η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης το 2009 και το 2010 ήταν σε σημαντικό βαθμό θέμα αρνητικής ψυχολογίας και όχι μείωσης των εισοδημάτων, αφήνοντας ίσως και κάποιες σπόντες ότι γι' αυτό έχουν και τα media τη δική τους ευθύνη.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2010, επίσης, είχαν προβλέψει βέβαια ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αλλά έσπευδαν να προλάβουν λέγοντας ότι δεν θα ερχόταν δα και η καταστροφή του κόσμου. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι τα πράγματα στην οικονομία εξελίχθηκαν τουλάχιστον «ένα κλικ» χειρότερα από τις προβλέψεις του ομίλου, γεγονός το οποίο θα φανεί και στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου, αν πιστέψουμε ότι οι προβλέψεις της Πειραιώς Χρηματιστηριακής δεν θα πέσουν ιδιαίτερα έξω. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο όμιλος προχώρησε σε μια σειρά αμυντικές κινήσεις, όπως μειώσεις τιμών, γκάμα προϊόντων με φθηνότερες τιμές κ.λπ.

Ωστόσο, ο όμιλος Fourlis, διαθέτοντας άριστη ρευστότητα (θα μπορούσε να πουλήσει και ένα άλλο ακίνητο που δεν εξυπηρετεί λειτουργικούς σκοπούς) και επιτυγχάνοντας θετικότατες λειτουργικές ταμειακές ροές, είναι σε θέση να υλοποιεί απρόσκοπτα τις επενδύσεις του και να δημιουργεί ανοδικές προοπτικές για την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης, όποτε και αν έρθει αυτή.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr