:: euro2day ::

















Έτος 13ο Αρ.Φύλλου 636 28 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2010
 EDITORIAL


«Kαλό κουράγιο»...

M
ε τρύπιες άμυνες φαίνεται να αντιμετωπίζει η Σοφοκλέους την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης και στη συνέχεια την εμφάνιση των εγχώριων μακροοικονομικών προβλημάτων.

Όπως αναφέρεται και στο σημερινό Cover Story του «Μ» (σελ. 10 - 11), η «ισχυρή οικονομία» του κ. Γ. Αλογοσκούφη βρίσκεται στην... εντατική, οι τράπεζες δεν έμειναν αλώβητες από την όλη συγκυρία και τα εγχώρια funds απουσιάζουν για να απορροφήσουν μέρος, τουλάχιστον, των πωλήσεων στις οποίες προβαίνουν οι ξένοι.

Σύμφωνα, άλλωστε, με όσα παρουσιάζει και το θέμα των σελ. 14 - 15, περίπου... μισό ΑΕΠ «χάθηκε» σε κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από το υψηλό του 2007 μέχρι σήμερα. Από αυτά, τα 100 δισ. «εξατμίστηκαν» στις μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν και οι χαμηλές κερδοφορίες των εισηγμένων εταιρειών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα τριμηνιαία αποτελέσματα που δημοσίευσαν (αρκετοί παράγοντες της αγοράς βλέπουν επιδείνωση της κατάστασης από το β΄ τρίμηνο). Στις τράπεζες ειδικότερα (βλέπε αναφορές διαφόρων αποτελεσμάτων του κλάδου στο σημερινό φύλλο), οι διοικήσεις τους δεν αρέσκονται στο να μιλούν για προβλέψεις κερδών ή για το πότε θα επιστρέψουν τα κεφάλαια στο Δημόσιο. Αντίθετα, επικεντρώνονται στο πώς θα εισπράξουν τα δάνειά τους και στον τρόπο με τον οποίο θα «συντηρήσουν» τους επίφοβους πελάτες τους (σελ. 46).

Δύσκολοι καιροί επίσης και για τον κατασκευαστικό τομέα, όπου πέρα από το «δράμα» των μικρομεσαίων δυνάμεων του χώρου τώρα έχουν αρχίσει να προβληματίζονται και οι ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου. Και επειδή τα όποια έργα (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) βγαίνουν με το σταγονόμετρο, το σύνολο των επιχειρήσεων προχωρεί σε προσπάθειες περιορισμού των δαπανών και προς την κατεύθυνση αυτήν έχουν επιστρατευτεί και οι αναδιαρθρώσεις (σελ. 16).

Με τη διεθνή ανάκαμψη, τέλος, να βρίσκεται σε αμφισβήτηση από το ευρύ επενδυτικό κοινό, δεν είναι καθόλου λίγοι όσοι επιμένουν είτε για μετρητά είτε για χρυσό, με αποτέλεσμα το κίτρινο μέταλλο να «διάγει ημέρες δόξης λαμπρές». Στους καταλύτες της ανόδου αλλά και στους κινδύνους για πιθανή φούσκα επικεντρώνεται το άρθρο του Τ. Μαντικίδη στις σελ. 40 - 41.



Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr