|
Η απότομη προσγείωση
Όσο και αν η αγορά κρατάει πολύ μικρό καλάθι όταν ακούει τη λέξη ΣΔΙΤ, όλα δείχνουν ότι στο μέλλον ο μηχανισμός των συμπράξεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα είναι απαραίτητο να ξεκινήσει και μάλιστα σύντομα.
3Πρώτα απ' όλα, γιατί οι ΣΔΙΤ μαζί με το ΕΣΠΑ αποτελούν τα μόνα όπλα που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση προκειμένου να... κοιτάξει κάπως το περιβόητο θέμα της ανάπτυξης στην οικονομία.
3Δεύτερον, επειδή στην περίπτωση του ΕΣΠΑ η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει (και αυτή) το χέρι στην τσέπη, πράγμα επώδυνο, τουλάχιστον όσο διαρκεί το τριετές Πρόγραμμα (κυρίως) Σταθεροποίησης και (δευτερευόντως) Ανάπτυξης.
3Και τρίτον, γιατί το ΕΣΠΑ (βλέπε Δ΄ ΚΠΣ) έχει ημερομηνία λήξεως, ενώ αντίθετα οι ΣΔΙΤ είναι ένας θεσμός που... ήρθε για να μείνει.
Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση προώθησης των ΣΔΙΤ: τον πρώτο λόγο στα έργα θα τον έχουν όσες επιχειρήσεις έχουν γερή πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα, άρα διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα, έχουν εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και, τέλος, έχουν πείσει ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας σημαντικά έργα με επιτυχία. Και αυτές οι εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι πολλές, είτε μιλάμε για τον κατασκευαστικό τομέα, είτε για τον κλάδο της πληροφορικής, είτε...
Πολλές επιχειρήσεις λοιπόν «ονειρεύονται» οφέλη από τις ΣΔΙΤ, αλλά αρκετές φορές -δυστυχώς- θα ξυπνήσουν κακόκεφες... Η προσγείωση γι' αυτές θα είναι απότομη.
Μισή γκαρσονιέρα για την... Ελλάδα
Aν και δεν μετρά τόσο το ύψος της προσφοράς όσο αυτήν καθεαυτήν η χειρονομία, το ποσό των 50.000 ευρώ με το οποίο ενίσχυσαν οι εργολάβοι οικοδομών το Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας μάλλον προκαλεί. Ένας κλάδος που τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισε, σε σημείο μάλιστα ώστε εδώ και δύο χρόνια να αντέχει όσο κανείς άλλος την κρίση, παρά τις περιορισμένες πωλήσεις διαμερισμάτων, και μάλιστα να επιμένει να μην κατεβάζει με τίποτα τις τιμές των ακινήτων, ουσιαστικά «θυσίασε» μόλις μισή γκαρσονιέρα για να συνεισφέρει στην υπόθεση διάσωσης της χώρας. Μήπως θα βοηθούσε περισσότερο και θα πρόσφερε μεγαλύτερη υπηρεσία στην Ελλάδα αν η Ένωση Κατασκευαστών παρότρυνε τα μέλη της να ρίξουν τις τιμές για να «κινηθεί» η αγορά ακινήτων ώστε να ενισχυθούν η απασχόληση αλλά και τα έσοδα του κράτους από τις νέες συναλλαγές;
|
|