:: euro2day ::

Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 612 11 - 15 Δεκεμβρίου 2009


Ουρά τα πωλητήρια...

Πολλές ήταν οι εισηγμένες εταιρείες που προσπάθησαν μέσα στο 2009 να πουλήσουν κάποια ακίνητά τους, αλλά λίγες φαίνεται ότι τελικά τα κατάφεραν. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουμε τις Sanyo, Altec, Fourlis Συμμετοχών, Έλαστρον κ.ά. Οι δύο τελευταίες μάλιστα έχουν και όμορα τμήματα ακινήτων που κάποια στιγμή θα επιδιώξουν να ρευστοποιήσουν.

Πολύ περισσότερες όμως σε αριθμό είναι οι εισηγμένες που επιχείρησαν να πουλήσουν ακίνητά τους, χωρίς όμως να τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα. Δύο φορές το έκανε η ΑΓΕΤ Ηρακλής, έπαψε επί του παρόντος να προσπαθεί η RILKEN έπειτα από μια άκαρπη διετία, επείγεται η Cardico προκειμένου να περιορίσει τον δανεισμό της, τα ακίνητα της Έδρασης αποτελούν ένα διαπραγματευτικό όπλο εν όψει των συζητήσεών της με τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ σκέψεις για πώληση - αξιοποίηση ακινήτων έχουν εκφράσει και άλλες εταιρείες όπως η ΚΡΕΚΑ, η Spider, η Εριουργία Τρία Άλφα, η Κούμπας Συμμετοχών κ.ά.


Εκτός μόδας τα telecoms, αλλά...

Αναμφίβολα δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι οι μέτοχοι των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών τους τελευταίους μήνες. Ο τίτλος της Hellas On Line, για παράδειγμα, υποχώρησε το τελευταίο εξάμηνο κατά περίπου 50%, πέφτοντας πολύ χαμηλότερα από το 1,60 ευρώ όπου έγινε η αύξηση κεφαλαίου τους πρώτους μήνες του 2009.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη -δρώντας επιθετικά- κερδίζει μερίδια αγοράς και άρχισε να σημειώνει κάποιο θετικό EBITDA.

Όσο για την αρνητική της καθαρή θέση (στοιχεία 30/9), αυτή θα μετατραπεί σε θετική, με την ολοκλήρωση της απορρόφησης του τμήματος σταθερής τηλεφωνίας της Vodafone.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η κεφαλαιοποίηση μετά τη συγκεκριμένη απορρόφηση θα προσεγγίσει τα 160 εκατ. ευρώ (155.545.070 μετοχές) και δεν θα διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη της Forthnet (γύρω στα 175 εκατ., έπειτα από αξιοσημείωτη πτώση το τελευταίο εξάμηνο), η οποία όμως παρουσιάζει πολύ πιο υψηλό EBITDA και θετικές ταμειακές ροές, ικανές να χρηματοδοτήσουν αυτόνομα τις επενδύσεις των επόμενων ετών.

Βέβαια, ούτε και οι μέτοχοι του ΟΤΕ μπορούν να νιώθουν ευτυχείς, καθώς δεν γεύτηκαν τίποτε από την άνοδο στο Χ.Α. που ακολούθησε μετά το πρώτο δίμηνο του 2009. Αν μάλιστα η σύγκριση γίνει με βάση το τίμημα που κατέβαλαν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom, τότε...

Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται, λοιπόν, να έχει προεξοφλήσει για το 2010 ότι το καθεστώς του έντονου φετινού ανταγωνισμού στον κλάδο όχι μόνο δεν θα χαλαρώσει (όπως μέσα στο καλοκαίρι προέβλεπαν κάποιοι ξένοι οίκοι), αλλά αντίθετα θα οξυνθεί.

Αν, ωστόσο, δεν επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο, τότε οι μετοχές του κλάδου μπορούσαν να κάνουν μια καλή έκπληξη...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr