:: euro2day ::

Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 608 13 - 17 Νοεμβρίου 2009


Citigroup εναντίον JP Morgan

Η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι τόσο δύσκολο να προβλεφτεί κάτω από τις παρούσες αβέβαιες συνθήκες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές διαφορές στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η JP Morgan είναι ίσως ο πιο αιχμηρός οίκος για τις προοπτικές του ΟΤΕ, επισημαίνοντας: «Το σημείο-κλειδί είναι η παρατηρούμενη επιδείνωση της τάσης των εσόδων στην κινητή τηλεφωνία». Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «με τη μέση εκτίμηση της αγοράς να προβλέπει ακόμη σταθερά έσοδα και EBITDA για το 2010, αναμένουμε πως τα αποτελέσματα του εννεαμήνου θα οδηγήσουν σε σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω».

Σε αντίθεση με την JP Morgan, πολύ πιο θερμό ήταν το περιεχόμενο της έκθεσης της Citigroup για τη μετοχή του Οργανισμού, στην οποία όχι μόνο ο ξένος οίκος συνιστά «αγορά» αλλά επιπλέον ανεβάζει και την τιμή-στόχο από τα 12 στα 14 ευρώ!

«Πιστεύουμε ότι τα αδύναμα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα σηματοδοτήσουν τον τελευταίο γύρο αναθεώρησης της αγοράς προς τα κάτω». Ο αμερικανικός οίκος μείωσε μεν τις προβλέψεις του για το διάστημα 2009 - 2011, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι «βλέπουμε την πιθανότητα ανοδικής αναθεώρησης για την περίοδο 2010 - 2011».

Στις πιθανές θετικές εκπλήξεις για τον Οργανισμό ο ξένος οίκος αναφέρει:

  Πιθανή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με άνοδο ΑΕΠ +1,4%
  το 2010!

  Επανάκτηση μεριδίων στη σταθερή τηλεφωνία, μετά τις συγχωνεύσεις
  και τις πτωχεύσεις στον κλάδο.

  Την αποχώρηση από τον Οργανισμό 700 ατόμων το 2010 και άλλων
  800 το 2011.
Τέλος, η Citigroup θεωρεί τον ΟΤΕ «αγελάδα μετρητών», που θα μεγαλώσει μέσα από τον περιορισμό του κόστους και τη μείωση των επενδύσεων.

Κάπου μεταξύ αυτών των δύο οίκων βρίσκεται η Alpha Finance, η οποία συμφωνεί μεν με τη Citigroup ότι «αυτή η υποβάθμιση των εκτιμήσεων θα είναι η τελευταία, καθώς όλοι οι αρνητικοί καταλύτες έχουν προσμετρηθεί», όμως συνιστά (όπως και η JP Morgan) «ουδέτερη στάση» για τη μετοχή, εκτιμώντας μάλιστα ότι το 2010 ο Οργανισμός θα διανείμει μέρισμα γύρω στο 0,61 ευρώ, έναντι 0,75 ευρώ φέτος...


Από εργοτάξιο σε εργοτάξιο

Να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια την πορεία κατασκευής των δημοσίων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και να δώσει λύσεις σε τυχόν προβλήματα έχει αποφασίσει ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης. Για τον λόγο αυτό, στον έναν μήνα της... θητείας του στο υπουργείο έχει επισκεφθεί περισσότερα από δέκα εργοτάξια, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ώστε να δει από κοντά την υπάρχουσα κατάσταση, να ακούσει τους τοπικούς φορείς για τα νέα έργα που πρέπει να προωθηθούν στην περιοχή τους και να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες του τομέα ευθύνης του.

Από τις επισκέψεις αυτές (μέχρι σήμερα έχει πάει σε εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης, της Εγνατία Οδού στη Δράμα, στη Φλώρινα και στην Καστοριά και του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου στην Πιερία) ο υφυπουργός έχει αποκομίσει την εντύπωση ότι τα έργα προχωρούν με βραδύτερους ρυθμούς από εκείνους που κανονικά θα έπρεπε και κατά καιρούς υποστήριζε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Άλλωστε, την εκτίμηση αυτή είχε και πριν αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Υποδομών, καθώς ως υπεύθυνος του τομέα δημοσίων έργων του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν συχνά-πυκνά στους χώρους κατασκευής των έργων υποδομής.

Βέβαια, η διαφορά είναι ότι σήμερα ο κ. Μαγκριώτης έχει την πολιτική ευθύνη για την προώθηση των έργων και επομένως δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Ο ίδιος έχει πάντως υποσχεθεί πως αμέσως μετά την καταγραφή της κατάστασης και τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές και διαδικασίες (νέος τρόπος δημοπράτησης, σύνταξη μελετών, εξασφάλιση χρηματοδότησης κτλ) θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων και τη δημοπράτηση νέων που θα τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr