|
Oι ανησυχίες είναι ακόμα εδώ...
Σ |
|
χεδόν έναν μήνα πριν, στις 23 Οκτωβρίου, ο «Μ» κυκλοφορούσε με κεντρικό τίτλο «Ο γρίφος της ανόδου». Το Χ.Α. τότε είχε αυξημένη ταχύτητα, αλλά έδειχνε και κάποια σημεία δισταγμού για το μέλλον. Τώρα η ανησυχία έχει γίνει περισσότερο οφθαλμοφανής και ο δισταγμός για την επόμενη μέρα της αγοράς είναι διάχυτος.
Παρότι, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης παραμένει ψηλά, τα επιχειρήματα για νέα άνοδο των τιμών των μετοχών φαίνεται να στερεύουν. Αρκετοί αποδίδουν τη μέχρι σήμερα αντοχή των διεθνών χρηματιστηρίων στα πολύ χαμηλά επιτόκια και στη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει και φοβούνται ότι όταν αλλάξουν τα πράγματα η πτώση στις τιμές των μετοχών θα είναι παγκόσμια.
Οι περισσότεροι ανησυχούν για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας: η οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο (ή, για τους αισιόδοξους, παραμένει σταθερά κακή) και η κυβέρνηση καλείται μέσα στην επόμενη διετία να... τετραγωνίσει τον κύκλο.
Η ουσία είναι ότι η Σοφοκλέους έχει μπει σε περίοδο αναταράξεων λόγω... κενών αέρος. Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται για τις επικείμενες εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να λείπουν και αυτοί που αισιοδοξούν πως, όταν παρέλθει αυτή η κατάσταση, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα πιο ψηλά επίπεδα αποτιμήσεων...
Αυτά τα θέματα, αυτές τις οπτικές αλλά και τις προοπτικές της αγοράς εξετάζει το Cover Story του «Μ» (σελ. 7 - 9), στο οποίο εκτίθενται και αναλύονται τα επιπλέον επιχειρήματα των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων, ενώ εξηγούνται και οι κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων στο διάστημα που μεσολάβησε, για να ερμηνευθεί η υποχώρηση κατ' αρχάς και η καθήλωση κατόπιν του Χ.Α. στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Την ίδια ώρα, πάντως, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι παραμένουν αισιόδοξοι για τις μετοχές (σελ. 40 - 41). Ο «Μ» φιλοξενεί τις εκτιμήσεις οκτώ εξ αυτών για περιοχές, κλάδους και επιμέρους αγορές που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν κέρδη το επόμενο διάστημα. |
|