:: euro2day ::

















Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 604 16 - 20 Οκτωβρίου 2009


Χρηματιστήριο «αλά»... ελληνικά!

Funds του εξωτερικού βρίσκονται, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, πίσω από τη νέα παρέμβαση της Κομισιόν για την προστατευτική πολιτική του Δημοσίου απέναντι στη ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί τα δικαιώματα ψήφου μη κρατικών μετόχων στη ΔΕΗ περιορίζονται στο 5%, παραβιάζοντας έτσι την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Η υπόθεση δεν είναι νέα. Από το 2008 η Επιτροπή είχε στείλει την πρώτη προειδοποιητική επιστολή προς το ελληνικό δημόσιο και, επειδή δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές οι εξηγήσεις που δόθηκαν, επανέρχεται τώρα και θέτει προθεσμία δύο μηνών για να δοθεί επαρκής αιτιολόγηση, διαφορετικά το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Καθώς η Κομισιόν δεν παρεμβαίνει αυτόνομα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, funds του εξωτερικού ενδεχομένως να έχουν καταθέσει καταγγελία, θεωρώντας ότι εμποδίζονται να πάρουν μεγαλύτερη θέση στην Επιχείρηση και να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες.

Οι ίδιες πληροφορίες αποκλείουν το ενδεχόμενο η αντίδραση να προήλθε από ενεργειακούς παίκτες της αγοράς, με το σκεπτικό ότι δεν θα ενδιαφέρονταν να πάρουν μερίδια 10% ή 15% αλλά πολύ μεγαλύτερα, για να ελέγξουν την εταιρεία. «Άλλο είναι να θέλω να την αγοράσω κι άλλο να έχω το 10%», υποστήριξε καλά πληροφορημένη πηγή, που θεωρεί ότι «το παιχνίδι, συνεπώς, είναι χρηματιστηριακό». Άλλωστε, την πρακτική να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά του 5% ακολουθούν θεσμικοί επενδυτές και funds του εξωτερικού σε όλες τις επιχειρήσεις όταν θεωρούν πως έχουν καλές προοπτικές.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση της Κομισιόν για τη ΔΕΗ δεν είναι η πρώτη και απ' ό,τι φαίνεται ούτε και η τελευταία. Να υπενθυμίσουμε πως η απαγόρευση για την Επιχείρηση προέρχεται από το προεδρικό διάταγμα (Π.Δ.) 333/2000, που θέσπισε το καταστατικό της ΔΕΗ εν όψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο το 2001. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ., με το άρθρο 8 του καταστατικού της ΔΕΗ περιορίζονται τα δικαιώματα ψήφου των μη κρατικών μετόχων στο 5%. Το ανώτατο όριο των δικαιωμάτων ψήφου, εκτιμά η Κομισιόν, φαίνεται πως συνιστά περιορισμό στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων κατά την έννοια του άρθρου 58 της συνθήκης Ε.Κ. Οι άμεσοι επενδυτές εμποδίζονται να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη διαχείριση και στον έλεγχο της ΔΕΗ. Επιπλέον, οι επενδυτές χαρτοφυλακίου, οι οποίοι επενδύουν για σκοπούς πέραν της ενεργού συμμετοχής στη διαχείριση ή στον έλεγχο της Επιχείρησης, στερούνται την πλήρη προστασία των μετόχων μειοψηφίας, όπως προβλέπεται από το γενικό εταιρικό δίκαιο.

Άλλη μία καυτή πατάτα που κληροδοτείται στο νέο επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από τη διαχείριση της οποίας πιστεύεται ότι θα κριθεί εν πολλοίς και η πολιτική της απέναντι στην κρατική εταιρεία και εν γένει στην αγορά ενέργειας.


Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά πλέον το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το προεδρικό διάταγμα για το νέο υπουργείο έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε εκδοθεί ακόμη, οπότε θεσμικά παρέμενε στον αέρα. Πάντως, ήδη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει σηκώσει τα... μανίκια και έχει μοιράσει αρμοδιότητες. Για τον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής υπεύθυνος θα είναι ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, που έχει εγκατασταθεί ήδη στον πέμπτο όροφο του τέως υπουργείου Ανάπτυξης, στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη θα έχει την κύρια έδρα της στο παλαιό ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά θα διατηρεί και γραφείο στη Μεσογείων. Απομένει να οριστούν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, ένας εκ των οποίων θα αναλάβει και την ενέργεια και κλιματική αλλαγή. Πάντως, ήδη έχει ξεκινήσει η απογραφή της κατάστασης που παραλαμβάνεται σε όλους τους τομείς, ενώ άρχισαν και οι επαφές με τους εποπτευόμενους φορείς.

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθούν και τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής ηγεσίας του νέου υπουργείου, ενώ ερώτημα παραμένει ποιοι φεύγουν και ποιοι θα αντικατασταθούν στους κρίσιμους φορείς και στις εποπτευόμενες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας. Ήδη, έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ενώ η αγορά προεξοφλεί πως θα αντικατασταθούν οι διοικήσεις της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ, για να ακολουθήσουν και τα ΕΛΠΕ, αφού προηγηθούν συναντήσεις με τις διοικήσεις τους.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 6
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr