|
Tα... ορφανά του μεγάλου ράλι
O |
|
ι αριθμοί είναι σαφείς (για ακόμα μία φορά): ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει απόδοση άνω του 62% το 2009, ο δείκτης των blue chips, FTSE/ASE-20 κερδίζει στο ίδιο διάστημα περίπου 67%, ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σχεδόν 69%, ενώ ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης αποδεικνύεται ο φτωχός συγγενής του ράλι με κέρδη που αγγίζουν «μόλις» το 23%.
Το φαινόμενο αυτής της τόσο μεγάλης διαφοράς στις αποδόσεις μπορεί να ερμηνευτεί. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, λ.χ., ότι η μέχρι τώρα άνοδος στηρίχτηκε κατά βάση σε λίγες και δεικτοβαρείς μετοχές. Ή ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει ακόμα και η επενδυτική εμπιστοσύνη διαχέεται προς το παρόν σε λίγους και μεγάλους «παίκτες», που έχουν ισχυρότερες άμυνες, και όχι σε μικρότερες εταιρείες, οι οποίες είναι θεωρητικά και οι πιο ευάλωτες.
Σωστά όλα. Όμως, σωστό (και επιβεβαιωμένο πολλές φορές και στη... χρηματιστηριακή πράξη) είναι και το ότι όταν τελειώνει το ράλι των «μεγάλων» τη σκυτάλη παίρνουν οι «μικροί», οι οποίοι συνήθως είναι αυτοί που βγάζουν μάτι με τις αποδόσεις τους.
Σε αυτό το θέμα επικεντρώνεται το Cover Story (σελ. 10 - 11) του «Μ», επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αλλά και να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας. Αυτό που ουσιαστικά φαίνεται να διαφοροποιεί την κατάσταση σήμερα σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν είναι η κρίση στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα. Κι αν οι μεγάλοι όμιλοι έχουν περιθώρια να κινηθούν διαφοροποιημένα, οι μικρότεροι εγχώριοι ανταγωνιστές είναι δέσμιοι της ελληνικής πραγματικότητας, με σαφώς στενότερα περιθώρια αντίδρασης, τουλάχιστον όσο το κλίμα παραμένει αρνητικό.
Έτσι, με βάση πάντα τα δεδομένα, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την περιφέρεια του Χ.Α.: να ισχύσει ό,τι και παλαιότερα (δηλαδή να διαχυθεί η άνοδος και στις μικρότερες μετοχές), να παραμείνει το... ορφανό της ανόδου (πολύ περισσότερο που έχουν σχεδόν εκλείψει και οι «μικροί» επενδυτές από το Χ.Α.) ή να ακολουθήσουν επιλεκτικά κάποιες μετοχές με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και υγιή οικονομικά στοιχεία. Ποιο σενάριο θα επιβεβαιωθεί ακόμα άγνωστο. Αλλά σίγουρα... διδακτικό για τις επόμενες εξελίξεις στο χρηματιστήριο... |
|