Σε σημείο καμπής
Σε έκτακτη γενική συνέλευση προσκαλεί τους μετόχους της η Audiovisual με στόχο την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό έως και 30 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο που πρέπει να σχολιαστεί είναι ότι η σχεδιαζόμενη έκδοση είναι μεγαλύτερη από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (27,4 εκατ. στις 5/10/2009).
Και το δεύτερο ότι η προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου είχε γίνει το καλοκαίρι του 2007, με παραίτηση των παλαιών μετόχων και συμμετοχή τρίτων, προς 4,80 ευρώ ανά μετοχή, όταν σήμερα η τιμή του τίτλου στο ταμπλό κυμαίνεται μόλις στο 1,60 ευρώ...
Κανείς δεν αμφιβάλλει για την ισχυρή θέση της εταιρείας στους κλάδους όπου δραστηριοποιείται· κανείς δεν αμφιβάλλει για τις καλές νέες δουλειές που ξεκίνησε φέτος. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον υψηλό τραπεζικό δανεισμό καθώς και τον έντονο επηρεασμό των αποτελεσμάτων από την οικονομική κρίση.
Για παράδειγμα, όπως δηλώνει η εισηγμένη, «η δραστηριοποίηση στους τομείς εκμετάλλευσης κινηματογραφικών αιθουσών και παραγωγών τηλεοπτικών προγραμμάτων χρήζει άμεσης αναδιοργάνωσης, δεδομένου ότι οι εν λόγω τομείς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και συσσώρευσαν υψηλές υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές».
Η Audiovisual λοιπόν βρίσκεται σε σημείο καμπής, με νέο management και εν όψει μεγάλης αύξησης κεφαλαίου, για την οποία οι βασικοί της μέτοχοι (ελέγχουν το 65,84%) έχουν ήδη δεσμευτεί επισήμως πως θα καλύψουν το ποσοστό που τους αναλογεί. Ενίοτε τα σημεία καμπής προσφέρονται και για υψηλές μεσοπρόθεσμες κερδοφορίες στο ταμπλό της Σοφοκλέους.
Show me the money!
Πρόκειται για κλασική αμερικανική έκφραση («δείξε μου τα λεφτά») που τη χρησιμοποιούν στον κόσμο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων όταν ακούν πολλά λόγια για κεφάλαια, χωρίς όμως να βλέπουν στην πράξη να γίνεται το παραμικρό.
Με αφορμή λοιπόν αυτήν τη φράση, ας δούμε τι έγινε με τις τόσες συνελεύσεις για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που εξαγγέλθηκαν φέτος:
Στην Ασπίς Πρόνοια, αφού η πρώτη προθεσμία απέβη άκαρπη, είχαμε και δεύτερη απόφαση γενικής συνέλευσης, αλλά τελικά αντί για χρήματα είδαμε μια «πέτσινη» εγγυητική επιστολή, όπως τουλάχιστον αποφάνθηκαν η HSBC, η ΕπΕΙΑ και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην Κλωνατέξ ακόμα να επιτύχουν απαρτία προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.
Στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ο βασικός μέτοχος ούτε καν ασχολείται και από την άλλη πλευρά, κατά έναν αξιοπερίεργο και θολό τρόπο, το θέμα κάπου έχει κολλήσει μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου.
Στη Βαρβαρέσος η αύξηση κεφαλαίου αναβάλλεται «μέχρι νεωτέρας», αφού όπως λέγεται στην αγορά οι βασικοί μέτοχοι δεν είναι σε θέση να την καλύψουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχουν.
Στην Alma - Ατέρμων άλλαξαν οι όροι της έκδοσης, όλα δείχνουν ότι η ΑΜΚ θα εγκριθεί σε λίγες ημέρες, ωστόσο το αν και πόσα χρήματα θα «πέσουν» είναι θέμα που θα μάθουμε στο μέλλον.
Στην Ιπποτούρ η αύξηση κεφαλαίου που ξεκίνησε εδώ και πάνω από δύο χρόνια(!) δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά, όμως οι βασικοί μέτοχοι έχουν βάλει χρήματα.
Φυσικά, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις στις οποίες οι βασικοί μέτοχοι δεν περιορίστηκαν στις εξαγγελίες γενικών συνελεύσεων, αλλά έβαλαν και το χέρι στην τσέπη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των εταιρειών S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Τράπεζα Αττικής, ΕΛΙΝΟΪΛ, Centric κ.ά.
|