:: euro2day ::

Έτος 12ο Αρ.Φύλλου 580 30 Απριλίου - 5 Μαΐου 2009


Ζήσε Μάη μου!

Mέσα στον Μάιο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του πρώτου τριμήνου του 2009, με αποτέλεσμα οι επενδυτές και οι αναλυτές να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για το πώς τελικά η οικονομική κρίση επιδρά στην κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων. Βέβαια, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο ταμπλό δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες, καθώς έχει ήδη προεξοφληθεί ένα σαφώς αρνητικό σενάριο. Εκτιμάται ότι στο ταμπλό της Σοφοκλέους περισσότερη σημασία έχει μία μεταβολή απόψεων για το πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας, παρά η ανακοίνωση σχετικά με το πώς κυμάνθηκαν τελικά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα υπάρξουν πολλές εταιρείες των οποίων η πορεία του πρώτου τριμήνου θα δείξει σημαντικά πράγματα και θα επηρεάσει την τιμή της μετοχής για τους επόμενους μήνες.

Στις τράπεζες, λοιπόν, όλοι περιμένουν σαφή υποχώρηση των κερδών, λόγω του ότι το περυσινό πρώτο τρίμηνο ήταν το ισχυρότερο του 2008 και επίσης γιατί φέτος το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι μειωμένο σημαντικά. Παρ' όλα αυτά, θα υπάρξουν αξιοσημείωτα κέρδη, πλην όμως η σημαντικότερη υπόθεση -οι επισφάλειες των τραπεζών και ειδικότερα στη ΝΑ. Ευρώπη- θα κριθεί κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο εμπόριο επίσης τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Η Πετρόπουλος ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα είναι μηδενικά. Οι περισσότερες εταιρείες ένδυσης αναμένουν υποχώρηση και σε επίπεδο κύκλου εργασιών, ενώ δύσκολα θα είναι τα πράγματα και για τον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών.

Σημεία-κλειδιά για την αγορά θα αποτελέσουν στοιχεία όπως κατά πόσον συνεχίζονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της Jumbo, τι σημαίνει η αύξηση μεριδίων της αγοράς για την AB Βασιλόπουλος και η αξιολόγηση των εταιρειών Sprider και Κλουκίνας - Λάππας.


Κάτι αρχίζει να κινείται

Έχουν ή δεν έχουν τελικά λεφτά οι τράπεζες; Δίνουν ή δεν δίνουν δάνεια; Και αν δεν δίνουν, υπάρχει η προοπτική να δώσουν; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν την οικονομία και ιδιαίτερα τον χώρο των επιχειρήσεων. Πρώτα απ' όλα, αυτό που διακρίνεται είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις ποτέ δεν κινδύνεψαν στην πράξη να μείνουν χωρίς κεφάλαια, ακόμη και στις δύσκολες περιόδους του χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει αρχίσει να φαίνεται κάποιο φως στο βάθος του τούνελ: Πρώτον, γιατί οι τράπεζες διαθέτουν σήμερα πολύ υψηλότερη ρευστότητα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Και δεύτερον, διότι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα θυμούνται μετά την κρίση ποιες τράπεζες τους στήριξαν και ποιες όχι! Έτσι, η τρέχουσα περίοδος είναι χρυσή ευκαιρία για τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους ώστε να κερδίσουν μερίδια της αγοράς στον τόσο σημαντικό αυτόν τομέα, αρκεί να είναι προσεκτικοί και να περιορίσουν τις δανειοδοτήσεις τους σε φερέγγυους πελάτες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μετά τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το ΕΒΕΑ παρατηρείται κινητικότητα στα κατά νομούς επιμελητήρια προκειμένου να συνάψουν συνεργασίες με τις τράπεζες. Στόχος των επιμελητηρίων είναι να επιτύχουν πακέτα δανείων με αρκετά φθηνότερο επιτόκιο και με καλύτερους όρους αποπληρωμής ως προς το κεφάλαιο.

Ήδη, στο μέτωπο αυτό έχουμε και τις πρώτες συμφωνίες (π.χ. στη Μεσσηνία).

Το γεγονός επίσης ότι τουλάχιστον κάτι αρχίζει να κινείται το διαπιστώνουν και οι επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Π. Πετρόπουλος, κ. Γ. Πετρόπουλος, προέβλεψε βελτίωση της κατάστασης στην εταιρεία του από το β΄ εξάμηνο του έτους και μετά, βασιζόμενος -μεταξύ άλλων- και στο ότι οι τράπεζες θα ξαναρχίσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία.

Τα νέα μέτρα, επίσης, για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας (εγγύηση του Δημοσίου για το 25% του δανείου) λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr