Η γενιά των σαραντάρηδων στη Βόρεια Ελλάδα
Πλήρης ανατροπή ετοιμάζεται στη διοικητική ομάδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Ο μεγαλύτερος φορέας εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου στη Μακεδονία - Θράκη ανοίγει τις πόρτες της διοίκησής του στη γενιά των σαραντάρηδων, με επικεφαλής πρόεδρο που δεν έχει καν συμπληρώσει την ηλικία των 40 ετών. Ούτε προέρχεται από τα «βαριά» επιχειρηματικά ονόματα της ευρύτερης περιοχής.
Πρόκειται για τον κ. Νίκο Πέντζο, μόλις 38 ετών, που ανήκει στην τρίτη γενιά της παραδοσιακά οικογενειακής επιχείρησης ΖΑΝΑΕ, ούτε καν εισηγμένης εταιρείας στο Χ.Α. Χωρίς «αντιπάλους» όπως φαίνεται, θα διεκδικήσει το χρίσμα του προέδρου στις εκλογές του ΣΒΒΕ που θα γίνουν στις 6 Απριλίου και κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγεί στη θέση αυτή, αφού έτσι αποφάσισε το «συμβούλιο των σοφών» του συνδέσμου.
Είναι ενδεικτικό ότι ο απελθών πρόεδρος κ. Γιώργος Μυλωνάς, που απασχόλησε παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως την επικαιρότητα, όχι μόνο λόγω της απαγωγής του αλλά και εξαιτίας των «αιρετικών» απόψεων που ανέπτυξε κατά καιρούς, δεν θα είναι ούτε καν υποψήφιος αυτή τη φορά, αν και θα μπορούσε να παραμείνει απλό μέλος της διοικητικής επιτροπής. Νέο αίμα συνεπώς θα ενισχύσει τον ΣΒΒΕ, που φαίνεται ότι αποπειράται για πρώτη φορά στην ιστορία του να «παντρέψει» την εμπειρία των παλιών με την ορμή και τις φρέσκες ιδέες των νέων. Το κατά πόσον θα τα καταφέρει είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Το ρίσκο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, όπως έλεγε Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας που γνωρίζει καλά την αθηναϊκή αγορά, το πώς θα υποδεχτεί και θα ακούσει η Αθήνα έναν πρόεδρο που δεν διαθέτει βαρύ όνομα, όπως όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι. Αυτό πράγματι θα είναι το μεγάλο στοίχημα του νέου ΣΒΒΕ που θα ανακύψει από τις εκλογές της 6ης Απριλίου.
Ζημίες «με το καλημέρα»...
Η Performance εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. μόλις το φθινόπωρο του 2008 και δύο - τρεις μήνες μετά την αρχική της διαπραγμάτευση (διαπραγμάτευση... τρόπος του λέγειν, αν κάποιος δει τον όγκο των συναλλαγών) εμφανίζει τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 2008, τα οποία είναι ζημιογόνα! Εισήλθε δηλαδή στο χρηματιστήριο (έστω και στην ΕΝ.Α.) εταιρεία με κύκλο εργασιών 11,7 εκατ. ευρώ (μειωμένο σε σχέση με αυτόν του 2007), με EBIT μόλις 270 χιλιάδες και με ζημίες ύψους 49.000 ευρώ.
Δεν θυμόμαστε άλλη επιχείρηση που όταν εισήλθε στο χρηματιστήριο εμφάνισε ζημίες «με το καλημέρα»!
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν εταιρείες της ΕΝ.Α. με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα περυσινά κέρδη της Epsilon Net και της Entersoft θα ήθελαν να τα έχουν οι περισσότερες από τις εταιρείες πληροφορικής που διαπραγματεύονται στην «κανονική» αγορά. |