Το δίλημμα των επενδυτών
Oι επενδυτές φοβούνται ότι η Lafarge, ο βασικός μέτοχος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, έχει κάθε λόγο να διατηρεί τη μετοχή σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να προχωρήσει μελλοντικά σε δημόσια πρόταση, καθώς ήδη κατέχει κάτι λιγότερο από το «μαγικό» ποσοστό του 90%...
Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΑΓΕΤ Ηρακλής διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 365 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το καθαρό ταμείο της (διαθέσιμα μείον το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων) στις 30/9/2008 ανερχόταν στα 90 εκατ. ευρώ περίπου.
Και το πιθανότερο είναι να αυξηθεί μέσα στο 2009, αφού προγραμματίζεται η πώληση του (μεγάλης αξίας) ακινήτου που στεγάζει σήμερα τις διοικητικές υπηρεσίες του ομίλου.
Επομένως, η εισηγμένη έχει όλη την ευχέρεια να διανείμει και φέτος πολύ ικανοποιητικό μέρισμα (το έχει ήδη πράξει για προμέρισμα).
Επιπλέον, με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008, διαπραγματεύεται με σαφώς μονοψήφιο P/E.
Όσο λοιπόν και αν το 2009 αναμένεται πτωτικό για τον κλάδο, υπάρχουν επενδυτές που θα επέλεγαν ενδεχομένως την τοποθέτησή τους στη μετοχή, αν δεν φοβούνταν δημόσια πρόταση κατά τη διάρκεια της κρίσης...
Ελπίζουν σε ανάκαμψη, αλλιώς...
Τα στελέχη της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά δεν θα θέλουν να δουν τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου φετινού τριμήνου... Όπως δήλωσαν, από το φθινόπωρο του 2008 έως και σήμερα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του destocking. Δηλαδή, οι πελάτες τους έβαλαν φρένο στις παραγγελίες τους επειδή είδαν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους να υποχωρεί αλλά και γιατί ήθελαν να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας. Η κατάσταση του δ΄ τριμήνου του 2008 συνεχίζεται μέχρι σήμερα και το πότε θα αρχίσει να βελτιώνεται (έστω πόντο-πόντο) θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Το βέβαιο είναι ότι ο φετινός κύκλος εργασιών του εισηγμένου ομίλου θα είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο περυσινό και επίσης πολύ δύσκολα η πτώση των τιμών των ναύλων και μια πιθανή έλλειψη περυσινής απώλειας λόγω hedging θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κερδοφορία.
Βέβαιο είναι επίσης ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο και ανάλογα με τις μέχρι τότε εξελίξεις η εισηγμένη ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγικής της δυναμικότητας (προφανώς και θέσεων εργασίας) προκειμένου να περιορίσει το κόστος. Αυτό θα γίνει αν η αγορά δεν ανακάμψει, καθώς μέχρι σήμερα η κατάσταση αντιμετωπίζεται με περιστασιακά μέτρα, όπως υποχρεωτικές άδειες, περικοπές υπερωριών κ.λπ.
Υ.Γ.: Οι επενδύσεις στην ενέργεια και στο real estate δεν αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος. |