|
Oι παράπλευρες απώλειες της κρίσης
Π |
|
αρότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι έχουμε δει (ή βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να δούμε) τον «πάτο» της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούμε αρκετό καιρό για να συνηθίσουμε στα νέα δεδομένα και, πολύ περισσότερο, για να μάθουμε να τα χειριζόμαστε.
Μία από τις επενδυτικές σταθερές που οδεύουν προς ανατροπή, στην παρούσα συγκυρία τουλάχιστον, είναι οι μερισματικές αποδόσεις, ένας δείκτης που ήταν κλασικό σημείο αναφοράς κυρίως σε περιόδους κρίσης. Αυτό είναι το θέμα του Cover Story του «Μ» (σελ. 10 - 11), το οποίο προσπαθεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα για τις ελληνικές εισηγμένες.
Κατ' αρχάς, γιατί μετά τη «συγκρατημένη», σε γενικές γραμμές, πτώση εταιρικών κερδών που αναμένεται για το 2008, προβλέπεται νέα -εντονότερη αυτή τη φορά- υποχώρησή τους το 2009. Γενικότερα, μάλιστα, επικρατεί η αντίληψη ότι για αρκετές εταιρείες θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου να είναι σε θέση να διανείμουν μερίσματα αντίστοιχου ύψους με αυτά του 2008...
Και έπειτα, γιατί σε μια περίοδο περιορισμένης ρευστότητας και πιστωτικής κρίσης η ύπαρξη διαθεσίμων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις (μειωμένοι χρεωστικοί τόκοι, μεγαλύτερη ασφάλεια, δυνατότητα εκμετάλλευσης ευκαιριών).
Σε κάθε περίπτωση, η μερισματική πολιτική την οποία θα αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι εταιρείες αποτελεί ένα από τα μεγάλα αινίγματα της επόμενης χρονιάς, όχι μόνο σχετικά με τα μετρητά στα οποία μπορούν να αποβλέπουν οι επενδυτές αλλά και γιατί έτσι θα δοθεί το στίγμα της ευρύτερης πολιτικής την οποία θα ακολουθήσουν οι εισηγμένες.
Σταθερό θέμα, πάντως, είναι η κατάσταση της οικονομίας σε γενικότερο επίπεδο. Κι εκεί τα μηνύματα για την ευρωζώνη είναι δυσοίωνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων (σελ. 40 - 41), η παρούσα κρίση, η χειρότερη για την Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναμένεται να είναι διπλάσια σε διάρκεια αλλά και σε ένταση. Το τεστ αντοχής, λοιπόν, είναι διπλό, όπως θα είναι και οι επιπτώσεις για όσους βρέθηκαν έρμαια της απρονοησίας τους... |
|