:: euro2day ::

Έτος 11ο Αρ.Φύλλου 560 12 - 16 Δεκεμβρίου 2008


Κι ύστερα ήρθαν τα επεισόδια...

Τα επεισόδια και οι καταστροφές που συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας, εκτός των άλλων, έρχονται να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ψυχολογία που είχε διαμορφωθεί στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Πέρα λοιπόν από τις εισηγμένες που υπέστησαν ζημιές (π.χ. Sprider), οι περισσότερες φοβούνται τώρα ότι οι πωλήσεις κατά την περίοδο των γιορτών θα είναι τελικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες.

Το τελευταίο τρίμηνο, λοιπόν, είχε ξεκινήσει δύσκολα για τους εμπόρους, λόγω των φορολογικών μέτρων, του φόβου για περιορισμό των τραπεζικών δανείων και της κρίσης γενικότερα. Στη συνέχεια, οι ήπιες καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν απέτρεψαν τις αγορές χοντρών ρούχων, όπου το ύψος τόσο των πωλήσεων όσο και των κερδών είναι μεγαλύτερο. Και τέλος, ήρθαν τα επεισόδια...

Πόσο μεγάλες μπορούν να είναι οι επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων; Στον χώρο της ένδυσης, για παράδειγμα, το τελευταίο τρίμηνο σημειώνεται μείωση γύρω στο 40% των πωλήσεων και στο 50% του κέρδους!

Και να ήταν βέβαια το πρόβλημα μόνο στην ένδυση... «Όταν τα ΙΚΕΑ και τα Sprider που προσφέρουν προϊόντα χαμηλών τιμών αντιμετωπίζουν μείωση επισκεπτών, τι να πουν και οι άλλοι;», αναρωτιόμασταν στο προηγούμενο φύλλο του «Μ». Και η απάντηση ήρθε αυτήν την εβδομάδα από την (αναμφίβολα νοικοκυρεμένη) Ηλεκτρονική, που στις like for like πωλήσεις (σε αυτές που αφορούν στα προϋπάρχοντα καταστήματα) αντιμετωπίζει πτώση της τάξεως του 7% και τώρα αποβλέπει στη μείωση του κόστους... Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από λίγους μήνες η μεταβολή στις like for like πωλήσεις στην εταιρεία ήταν γύρω στο μηδέν...Δύσκολα και για τις τράπεζες

Μια και μιλάμε για αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, όλοι σχεδόν αναμένουν αδύναμη περίοδο για τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι κάποιες υποαξίες χαρτοφυλακίου δεν θα λογιστικοποιηθούν.

Πώς προκύπτει αυτό: Πρώτον, από το γεγονός ότι τα κέρδη εννεαμήνου δεν ήταν -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά. Και δεύτερον, από τις προβλέψεις των αναλυτών ότι στο δωδεκάμηνο τα τραπεζικά κέρδη θα σημειώσουν πτώση σε σύγκριση με το 2007.

Στην πράξη, εκείνο που αναμένεται να επιδεινώσει την εικόνα των λογιστικών καταστάσεων φαίνεται να είναι οι αυξημένες επισφάλειες, οι οποίες θα αρχίσουν από το τέταρτο φετινό τρίμηνο, για να ανέβουν περισσότερο μέσα στο 2009, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αυτό που επίσης φαίνεται από τις εκθέσεις των αναλυτών είναι ότι μέσα στην επόμενη διετία θα δούμε κάποια σχετική τάση σύγκλισης στους δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις. Οι τράπεζες δηλαδή που σήμερα έχουν υψηλότερο δείκτη από το 100% (από τις μεγάλες οι Πειραιώς, Eurobank, Alpha) θα εμφανίζουν σταδιακά χαμηλότερο μέγεθος, ενώ αντίθετα εκείνες που τώρα βρίσκονται κάτω από το 100% (Εθνική, ΑΤΕ, Κύπρου, Marfin, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα παρουσιάσουν σταδιακά υψηλότερο.

Αυτό θα σημαίνει και αύξηση στο μερίδιο αγοράς των δεύτερων έναντι των πρώτων; Μάλλον ναι, με την επιφύλαξη βέβαια ότι οι δεύτερες δεν θα καταφέρουν να τα πάνε πολύ καλύτερα από τις πρώτες στο μέτωπο των καταθέσεων. Αλλά αν γίνει αυτό, με τι κόστος τελικά θα συμβεί;Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr