:: euro2day ::

Έτος 11ο Αρ.Φύλλου 558 28 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου 2008


Φανταστείτε οι υπόλοιποι!

Tο γεγονός ότι οι αναλυτές αμφισβητούσαν εδώ και καιρό το guidance της Sprider το οποίο μιλούσε για φετινά κέρδη 18,6 εκατ. ευρώ σας το είχαμε πει εδώ και καιρό. Ο Χαμαιλέων, μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα υπονόησε καθαρά ότι δεν θα αργούσε πολύ, μέχρις ότου η εισηγμένη εταιρεία να προβεί σε προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της.

Το πρώτο βήμα, άλλωστε, έγινε τη Δευτέρα (24/11), όπου κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών τα στελέχη της εισηγμένης παραδέχτηκαν πως ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος πήγαν χειρότερα από τις προβλέψεις και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναθεώρησης μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Ερώτημα: Για να πάει η Sprider (προϊόντα χαμηλής τιμής) κάτω από τις προβλέψεις, φαντάζεστε πώς θα πηγαίνουν το τελευταίο τρίμηνο του 2008 οι υπόλοιπες εισηγμένες; Και επιπλέον, φαντάζεστε πώς θα κινηθούν το 2009 όταν η οικονομική δυσπραγία αναμένεται να ενταθεί;Τα P/E, οι άμυνες και τα ερωτήματα

Eίναι ίσως η πρώτη φορά έπειτα από πολλά-πολλά χρόνια που βλέπουμε μονοψήφια P/E στις περισσότερες εισηγμένες στον κλάδο της υγείας.

Το Ιατρικό Κέντρο, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλό δείκτη, ωστόσο θα πρέπει να πείσει την αγορά ότι -σε αντίθεση με τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες- εξακολουθεί να διαθέτει προοπτικές για αύξηση της κερδοφορίας του.

Το Ιασώ, από την πλευρά του, φαίνεται να κλείνει με P/E χαμηλότερο του 10 με βάση τη φετινή κερδοφορία του και αρκετά πιο κάτω σύμφωνα με την προβλεπόμενη επίδοση για το 2009.

Το Υγεία διαπραγματεύεται με διψήφιο δείκτη P/E, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι επιβαρύνεται με «βαριά» χρηματοοικονομικά έξοδα, όταν αντίθετα περισσεύει το ρευστό στο ταμείο. Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της MIG επανέλαβε τη δέσμευσή του για μεγάλο μέρισμα στο Υγεία (να είναι ευχαριστημένοι και οι γιατροί-μέτοχοι μειοψηφίας), ενώ το θέμα της κεφαλαιακής διάρθρωσης θα εξεταστεί και πάλι. Ίσως, ύστερα από αυτό να έχουμε και ένα σαφώς χαμηλότερο P/E και στη μετοχή του Υγεία.

Όσο για τη Euromedica, είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες γερό ράλι στην τιμή της μετοχής, με τον τίτλο να κερδίζει γύρω στα 2,5 ευρώ! Κάτι η χαμηλή διασπορά, κάτι κάποιες αγορές από συγκεκριμένη κυρία, που φέρεται ως «συνδεδεμένο νομικό πρόσωπο» με την εισηγμένη συνέβαλαν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ελκυστικοί, λοιπόν, οι δείκτες για τις περισσότερες μετοχές του κλάδου της υγείας, από την άλλη πλευρά ωστόσο δύο ερωτήματα περιμένουν απάντηση στον συγκεκριμένο χώρο.

Πρώτον, αν η ιδιωτική υγεία, πέρα από τη θεωρία, θα αποδειχτεί και στην πράξη αμυντικός κλάδος σε περίοδο δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Και, δεύτερον, πόσα τελικά από τα μεγάλα projects που έχουν ανακοινωθεί θα προχωρήσουν.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr