:: euro2day ::

















Έτος 11ο Αρ.Φύλλου 551 10 - 14 Οκτωβρίου 2008
 EDITORIAL


Tώρα αρχίζουν
τα (πολύ...) δύσκολα

Η

επωδός (πολιτικών, οικονομολόγων, επιχειρηματιών, αναλυτών, επενδυτών κ.λπ.) κοινή: τα δύσκολα πέρασαν, τα πολύ δύσκολα έπονται. Γιατί, αν μέχρι τώρα το ζητούμενο ήταν να εκτιμήσουμε το μέγεθος και τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, τώρα το θέμα είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτήν και με τις (καταιγιστικές) επιπτώσεις της.

Οι βίαιες αντιδράσεις στα χρηματιστήρια (μεταξύ άλλων και στο ελληνικό) είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της αμηχανίας αλλά και του υπέρμετρου φόβου (ο οποίος πολύ εύκολα μετατρέπεται σε πανικό) που επικρατούν. Και, καθώς η κρίση περνά στην πραγματική οικονομία, οι ανάλογες αντιδράσεις αναμένονται πιο έντονες.

Σε «στενό» χρηματιστηριακό επίπεδο, το Cover Story του ανά χείρας «Μ» (σελ. 8 - 9) εστιάζει στα τεκταινόμενα στο Χ.Α., πάντα σε άμεση συνάρτηση και σχέση με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Το συμπέρασμα σαφές: το επόμενο διάστημα θα μετρηθούν οι αντοχές όλων ανεξαιρέτως.

Παράλληλα, εξετάζονται οι πιθανές διεθνείς εξελίξεις που θα επηρεάσουν άμεσα την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αναλύεται η πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε επιμέρους εταιρικούς κλάδους και στις προοπτικές τους στο σημερινό περιβάλλον.

Σε ευρύτερο επίπεδο (το διεθνές και... σημαντικότερο), έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται οι απόψεις για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Οι περισσότεροι πλέον αναμένουν μια δύσκολη διετία για τις οικονομίες (οι οποίες ήδη καρκινοβατούν στα όρια της ύφεσης). Έτσι, συνακόλουθα και τα χρηματιστήρια αναμένεται να παραμείνουν σε καθεστώς... αναταράξεων μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα που λαμβάνουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και να εμπεδωθεί κάποιου είδους εμπιστοσύνη στο σύστημα (σελ. 36 - 39).

Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, οι νεότερες προβλέψεις του ΔΝΤ (σελ. 6) είναι πιο μαύρες και προοιωνίζονται δυσκολότερες μέρες, καθώς ο πήχης του ρυθμού ανάπτυξης ψαλιδίζεται και το (εκ κυβερνήσεως αναμενόμενο) 4% περιορίζεται σε ένα αξιοπρεπές, αλλά ανεπαρκές για τα δικά μας δεδομένα, 2%...

 



Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr