:: euro2day ::

Έτος 11ο Αρ.Φύλλου 544 22 - 26 Αυγούστου 2008


Ελπίζουν για rebound από το φθινόπωρο!

Πολύ «κουμπωμένη», όντως, η αγορά και σοβαρά τα προβλήματα που παρουσιάζει η πραγματική ελληνική οικονομία. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αισιόδοξοι που βλέπουν κάποια βελτίωση της κατάστασης από το φθινόπωρο και μετά.

Τα βασικά αίτια για την επιβράδυνση της οικονομίας μας, λένε, ήταν τέσσερα: οι έμμεσες επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση των subprime loans, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, η εξωπραγματική ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και, τέλος, η πρωτοφανής, για τα ελληνικά δεδομένα, υποχώρηση των επενδύσεων στην οικοδομή.

Όσον αφορά στο πρώτο πρόβλημα, πολύ δύσκολο είναι να προβλέψει κάποιος πότε θα τελειώσει. Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το πετρέλαιο έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί από τον Ιούλιο, όπως, άλλωστε, και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αν οι δύο αυτές εξελίξεις συνεχιστούν, τότε τα πράγματα, το φθινόπωρο, θα ξεκινήσουν από καλύτερη βάση.

Υπάρχει, ωστόσο, και το πρόβλημα της οικοδομής. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο το ποσοστό της κάμψης στις επενδύσεις προσέγγισε το 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο!

Οι αισιόδοξοι, λοιπόν, αποδίδουν το τόσο μεγάλο ποσοστό στον πολύ μικρό αριθμό νέων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν στο τελευταίο εξάμηνο του 2006 και μέσα στο 2007. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι στο δεύτερο εξάμηνο το μέγεθος της πτώσης θα μειωθεί και με προωθητική δύναμη τη συνεχόμενη ικανοποιητική πιστωτική επέκταση στα στεγαστικά δάνεια θα αρχίσει να ανακάμπτει -έστω και ελαφρά- από το 2009 και μετά.

Οψόμεθα... Άλλωστε, η ελπίδα... πεθαίνει τελευταία.Εκεί είναι το πρόβλημα...

Mακριά από το επίκεντρο των εξελίξεων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η ΕΚΤΕΡ, αλλά ίσως αυτό να είναι καλό για μία μικρού μεγέθους κατασκευαστική εταιρεία. Όσο δεν ακούγεσαι, πάει να πει ότι δεν κινδυνεύεις και να κλείσεις... Ακόμα και αν η μετοχή σου έχει καταγράψει εντονότατες απώλειες και φλερτάρει συχνά με το χαμηλότερο σημείο του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Με κεφαλαιοποίηση, λοιπόν, η ΕΚΤΕΡ κάτι λιγότερο από 12 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαιά της είναι υπερδιπλάσια (26,05 εκατ. με στοιχεία της 31ης/3/2008). Και η ρευστότητά της πολύ καλή, καθώς το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων, στα τέλη Μαρτίου, υπολογιζόταν στα 6,2 εκατ. ευρώ, όταν τα μετρητά της ανέρχονταν στα 4,58 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο. Δηλαδή, ο καθαρός της δανεισμός ήταν χαμηλότερος των 2 εκατ. ευρώ και αυτός μακροπρόθεσμος, προκειμένου η εισηγμένη να δημιουργήσει ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο Νέο Φάληρο. Άρα, λοιπόν, όπως δείχνουν τα πράγματα, η εταιρεία δεν κλείνει.

Το αμέσως επόμενο θέμα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος είναι το εξής: Καλά, η ΕΚΤΕΡ δεν κλείνει, αλλά πόσο κερδοφόρα μπορεί να καταστεί στο μέλλον;

Το 2007 δεν ήταν καλή χρονιά για την κατασκευαστική λειτουργία της εισηγμένης. Ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί στα 7,5 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα θα ήταν αρκετά ζημιογόνο αν δεν σημειώνονταν κέρδη 3,8 εκατ. ευρώ από την πώληση ενός μεγάλου ακινήτου στη Μύκονο. Για να διαμορφωθούν, επομένως, προ φόρων κέρδη 1,69 εκατ. ευρώ απαιτήθηκε έκτακτο κέρδος 3,79 εκατ. ευρώ. Όχι καλά...

Αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Το πρώτο φετινό τρίμηνο η ΕΚΤΕΡ εμφάνισε αυξημένο κύκλο εργασιών και πολύ μικρά κέρδη (131 χιλιάδες ευρώ). Το ζητούμενο τώρα είναι το πόσο κερδοφόρο είναι το σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που έχει υπογεγραμμένο και το οποίο στις 31 Μαρτίου του 2008 ανέρχονταν στα 32,5 εκατ. ευρώ (ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για τα μεγέθη της εταιρείας). Και επίσης, πόσο κερδοφόρα μπορούν να είναι τα νέα έργα που θα αναλάβει. Εκεί λοιπόν είναι το ζήτημα τόσο για την ΕΚΤΕΡ όσο και για τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr