|
Zήτημα αντοχής και προοπτικών
H |
|
κατάσταση είναι δεδομένη: κρίση. Οικονομίες και χρηματιστήρια βρίσκονται σε παρατεταμένη περίοδο κάμψης και κανείς δεν μπορεί να διατυπώσει ασφαλείς εκτιμήσεις για τη μεσοπρόθεσμη πορεία αυτής της κατάστασης. Ίσως, τελικά, το πιο δύσκολο τώρα είναι κάποιος να βρει μερικά, σχετικώς, σταθερά σημεία αναφοράς.
Και αν για την ελληνική οικονομία οι δυσκολίες θεωρούνται μάλλον φυσιολογικές (καθώς ελάχιστες φορές στο παρελθόν διακρίθηκε για τα πραγματικά ισχυρά της σημεία), το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μία άλλη περίπτωση. Διαθέτοντας έναν σημαντικό αριθμό από καλές και αξιόπιστες εταιρείες, σε τίποτα δεν έδειχνε ότι θα επηρεαζόταν σε τέτοιο βαθμό από την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και μόνο η εξάρτησή του από τις διαθέσεις των μεγάλων ξένων επενδυτών προδιέθετε για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις.
Επομένως, το θέμα εξακολουθεί να είναι το πού βρίσκεται η αγορά από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών, ώστε να αποτυπωθεί η παρούσα κατάστασή της αλλά και οι προοπτικές της, σε δεύτερο χρόνο, όταν και όποτε ομαλοποιηθεί η κρίση στις διεθνείς αγορές.
Κομβικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του Χ.Α. έχουν τα «βαριά χαρτιά του», οι μετοχές του FTSE/ASE-20. Αυτά, άλλωστε, είναι που δίνουν το σήμα για την κίνηση της αγοράς και από αυτά διαχέεται η άνοδος (ή η πτώση). Και για τον λόγο αυτό το Cover Story του «Μ» (σελ. 8 - 9) επικεντρώνεται σε εκείνα και επίσης γιατί τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, θα δώσουν τον τόνο για το σύνολο της χρονιάς σε ολόκληρη την αγορά.
Έτσι, με αφετηρία τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα (από επτά εταιρείες, οι οποίες έχουν κινηθεί ικανοποιητικά), γίνεται η συγκριτική αποτίμηση των ελληνικών «βαριών» μετοχών με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, δίνονται οι «απαραίτητοι» δείκτες, ενώ εξετάζεται και το πλέον κομβικό σημείο, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους στο σύνολο του έτους.
Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιστροφή της χρηματιστηριακής τάσης είναι η πορεία των ξένων αγορών. Κι αν τώρα οι αναλυτές μιλούν για ξέσπασμα προς το τέλος του έτους (σελ. 34 - 35), η ουσιαστική αντιστροφή τοποθετείται κάπου στο α΄ εξάμηνο του 2009... |
|