|
Oι συνταγές της αντεπίθεσης...
T |
|
α χρηματιστήρια το τελευταίο διάστημα φαίνεται να σταθεροποιούνται, καθώς η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου τον τελευταίο μήνα αποκλιμακώνει τις πιέσεις στην πραγματική οικονομία (σελ. 32). Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το τέλος της κρίσης έχει ακόμα δρόμο, καθώς είναι πολύ περισσότεροι οι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στα διεθνή χρηματιστήρια.
Εύλογα, λοιπόν, συνεχίζεται η αναζήτηση για επενδύσεις αμυντικές, κατά βάση, που να μπορούν να αντισταθμίσουν τις όποιες... αναταράξεις ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Απ' την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και η δυνατότητα για περισσότερο (τρόπον τινά) επιθετικές τοποθετήσεις, οι οποίες δείχνουν να υπόσχονται ακόμα και υπεραποδόσεις.
Σ' αυτές εστιάζει το Cover Story του «Μ» (σελ. 6 - 7), το οποίο εξετάζει τέσσερις σημαντικές κατηγορίες επενδύσεων. Μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία και καταθέσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο, εξετάζονται οι προοπτικές τους (με βάση πάντα την παρούσα συγκυρία) και εντοπίζονται τα σημεία εκείνα στα οποία πλεονεκτούν η μία έναντι της άλλης, αλλά και οι επιμέρους υποκατηγορίες που δείχνουν περισσότερο... ζωηρές. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος επενδυτής έχει στη διάθεσή του έναν οδηγό για να πάρει (τουλάχιστον) καλές ιδέες...
Ειδικά για το ελληνικό χρηματιστήριο, προκαλεί ένα μικρό «σοκ» η αποτύπωση της συγκριτικής του εικόνας (σελ. 11) σε σχέση με τα ευρωπαϊκά: ούτε λίγο ούτε πολύ οι αποτιμήσεις (σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη) έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 1990. Παράλληλα, η (χωρίς λογική αιτιολόγηση) κάμψη των τιμών στο Χ.Α. θεωρητικά αποτελεί και καλή βάση εισόδου, είτε τώρα είτε μελλοντικά.
Σε κατάσταση μεγάλου σοκ, πάντως, βρίσκεται η ελληνική οικονομία (σελ. 8), η οποία αντιμετωπίζει έναν κυκεώνα δυσεπίλυτων προβλημάτων. Και, μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που εύκολα μπορεί να στοιχηματίσει κανείς ότι ο Έλληνας που δεν θέλει με τίποτα να γυρίσει από τις διακοπές του είναι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης... |
|