|
Παράπλευρες απώλειες στον «πόλεμο» της κρίσης
Τ |
|
ο κοκτέιλ μολότοφ στις αγορές παραμένει γνωστό: πετρέλαιο, πληθωρισμός, επιτόκια, κατανάλωση και άλλα πολλά (και καθόλου καλά). Έτσι, τα χρηματιστήρια βρίσκονται στον αστερισμό της άλλης πλευράς του νομίσματος και έχουν περάσει από την υπερβολική αισιοδοξία στην υπερβολική απαισιοδοξία.
Η λέξη-κλειδί, ειδικά για τις μετοχές, στην παρούσα φάση είναι η «υπερβολή». Μια υπερβολή που στην Ελλάδα αποτυπώνεται με τον πλέον έντονο τρόπο στις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο κλάδος είναι η κινητήρια δύναμη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Eπομένως, το να «ανιχνευτούν» τα όρια της υπερβολής και να αποτυπωθεί το πραγματικό στίγμα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι στοιχεία άκρως σημαντικά.
Έτσι, το Cover Story του «Μ» (σελ. 10 - 11) προσπαθεί να αποτυπώσει την ακριβή εικόνα, καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα που, αν μη τι άλλο, εγείρει αρκετές αμφιβολίες για τις μεθόδους «ξεπουλήματος» το τελευταίο διάστημα στο Χ.Α. Γιατί, ακόμη και με τις ψαλιδισμένες προβλέψεις των ξένων αναλυτών, που ουσιαστικά μιλούν για στασιμότητα επιδόσεων μέσα στο 2008, τα P/E των τραπεζικών τίτλων παραμένουν μονοψήφια, λαμβάνοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τιμές πολύ χαμηλότερες του 10. Κι όλα αυτά για τράπεζες οι οποίες μόνο έμμεσα επηρεάζονται από την υπόθεση των subprime loans...
Ακόμα μία απόδειξη της σημερινής υπερβολής είναι οι αποτιμήσεις των «βαριών χαρτιών» του Χ.Α. (σελ. 16 - 17), που έχουν βρεθεί σε προκλητικά επίπεδα. Η σύγκριση, μάλιστα, με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες δείχνει κάποια σημεία υπεροχής (πάντα σε επίπεδο αποτιμήσεων), ενώ σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει εκλείψει το υψηλό discount με το οποίο αυτά ήταν διαπραγματεύσιμα σε σχέση με εκείνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Το «κυνήγι» των φθηνών συνεχίζεται σε όλο το... μήκος και το πλάτος του ταμπλό και το «πόρισμα» είναι σαφές: πολλές οι υποτιμημένες μετοχές που προσφέρονται για περισσότερο ενδελεχή εξέταση και, ίσως, για τοποθετήσεις. Οκτώ από αυτές (σελ. 15) παρουσιάζονται περισσότερο αναλυτικά..
|
|