:: euro2day ::

















Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 502 2 - 6 Νοεμβρίου 2007


Μήνυμα... επιθετικότητας

Αναδιοργανώνονται τάχιστα στη Vivartia μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις και η εταιρεία υπό την καθοδήγηση του κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου και τις οικονομικές «πλάτες» του Dubai Financial θα κάνει κινήσεις για τις οποίες αμφισβητίες μάλλον θα τρίβουν τα μάτια τους. Αθόρυβα η εταιρεία κινήθηκε στον χώρο του παστεριωμένου γάλακτος επαναλανσάροντας ένα κλασικό brand που είχε «κληρονομήσει» από τη Nestle όταν αγόρασε το εργοστάσιο παραγωγής συμπυκνωμένου γάλακτος «Βλάχας». Ένα σήμα που είχε θρέψει γενιές Ελλήνων και είχε περάσει στην καταναλωτική συνείδηση ως προϊόν αξίας.

Έτσι λοιπόν (έξυπνο μάρκετινγκ) ξαναμπήκε στα ράφια το «Βλάχας» ως προϊόν παστεριωμένου γάλακτος με νέα συσκευασία, στην επιδίωξη μεγαλύτερης διείσδυσης της Vivartia στον χώρο των γαλακτοκομικών. Νέα κίνηση ακούγεται ότι θα είναι η χρήση του ίδιου brand, αυτή το φορά στο γιαούρτι. Έχοντας το «ελεύθερο», ο κ. Θεοδωρόπουλος φαίνεται να ενεργοποιεί εκείνα τα χαρακτηριστικά που σημάδεψαν την επιτυχή πορεία του στην Chipita...



Άλλο η MiFID, άλλο οι προβλέψεις

Πολλοί παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η MiFID μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Μιλούν για ποσοστό του σημερινού όγκου συναλλαγών που ενδέχεται να «μετακομίσει» από τη Σοφοκλέους στις «παράλληλες χρηματιστηριακές αγορές» και αγωνιούν για το κατά πόσον η ΕΧΑΕ θα μπορέσει να τα καταφέρει στον ολοένα και οξυνόμενο διεθνή ανταγωνισμό. Και όλα αυτά λέγονται από έμπειρους χρηματιστηριακούς παράγοντες.

Παρ' όλα αυτά, η Merrill Lynch δεν φαίνεται να ανησυχεί ή, καλύτερα, αναμένει για την προσεχή τριετία διατήρηση των εσόδων της ΕΧΑΕ σε μάλλον σταθερά επίπεδα (162 εκατ. ευρώ το 2009 έναντι 152 εκατ. ευρώ φέτος) αλλά και των κερδών της εισηγμένης (EBITDA 122 εκατ. ευρώ το 2009, έναντι 111 εκατ. ευρώ φέτος).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις, ο ξένος οίκος μάλλον θετικές τις βλέπει για την ΕΧΑΕ. Και αυτό για δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί πιστεύει ότι η λειτουργία των ξένων τραπεζών ως μελών εξ αποστάσεως (remote members) θα καταστήσει πιο ελκυστικές τις ελληνικές μετοχές.

Και δεύτερον, γιατί εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταργήσει το τέλος επί των πωλήσεων μετοχών (0,15%) εν όψει ενός ανταγωνισμού από «παράλληλες χρηματιστηριακές αγορές», γεγονός που από μόνο του θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των συναλλαγών κατά περίπου 20%!

Πιο απαισιόδοξη για την ΕΧΑΕ εμφανίζεται η Citigroup που συνιστά πώληση της μετοχής, θέλοντας χρόνο προκειμένου να διαπιστώσει ευκρινέστερα τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της MiFID.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr