|
Αυξημένη ρευστότητα συνιστούν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι
Aν και η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των μετοχών δεν δείχνει να έχει μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό, παρότι τα ρίσκα των αγορών έχουν οξυνθεί, η αύξηση της ρευστότητας με σκοπό την επανατοποθέτηση σε χαμηλότερα επίπεδα που προτείνουν ορισμένες τράπεζες δεν φαίνεται κακή λύση στο νέο επενδυτικό σκηνικό το οποίο τείνει να δημιουργηθεί.
Τράπεζες: έρχονται οι Ρώσοι
Mπορεί οι ελληνικές τράπεζες να ανιχνεύουν τον χώρο προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορούν να αποκτήσουν παρουσία στη ρωσική αγορά, όμως απ' ό,τι φαίνεται το ενδιαφέρον είναι αμφίδρομο. Κι αυτό πρώτα από όλους είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν τα στελέχη της Εθνικής που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, με αφορμή την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν με εκπροσώπους ρωσικών τραπεζών, έγιναν αποδέκτες ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από την πλευρά τους, σε βαθμό που εξέπληξε και τους ίδιους.
Τρέχει στα... εκατό ο «μαύρος χρυσός»
Η Fed και τα αμερικανικά αποθέματα ευνόησαν το κερδοσκοπικό παιχνίδι που οδηγεί την τιμή του πετρελαίου από ρεκόρ σε ρεκόρ. Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 94,50 δολαρίων ανά βαρέλι, προσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων.
Γιατί «κοπήκαμε» στις εξετάσεις της Eurostat
Bρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής με αφορμή το κοινοτικό «μαχαίρι» στην αναθεώρηση του ΑΕΠ. Η ηγεσία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) αισθάνεται εν μέρει... δικαιωμένη από την ανακοίνωση της Eurostat την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με αυτή, η απόκλιση από το 25,7% (η αναθεώρηση με βάση τα ελληνικά στοιχεία) έως το 9,6% (το ποσοστό που έκανε αποδεκτό η Eurostat) «εξηγείται λιγότερο στη βάση των στοιχείων αυτών καθ' εαυτά και των πηγών προέλευσής τους και κυρίως οφείλεται στην επεξεργασία τους κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης».
|
|