:: euro2day ::

















Έτος 10ο Αρ.Φύλλου 494 7 - 11 Σεπτεμβρίου 2007


Το μετεκλογικό «ψητό»
για τους ξένους θεσμικούς


Τους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας κάνουν τα μεγάλα ξένα... σπίτια, τα οποία βρίσκονται σε στάση αναμονής, εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών. Οι προσεγγίσεις που γίνονται, μέσω των reports που εκδίδουν για την πορεία μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, όπου η συμμετοχή του Δημοσίου είναι κάτι παραπάνω από σημαντική (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.), είναι χαρακτηριστικές, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν έντονα πολιτικό χρώμα. Και σε κάθε περίπτωση στέλνουν μήνυμα για το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου.

«Πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζεται και στο εξωτερικό», εξηγεί κορυφαίο στέλεχος ενός εξ αυτών των επενδυτικών οίκων, «χωρίς να προκαλεί εντύπωση σε κανέναν». Γεγονός αποτελεί όμως ότι στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν τις εκθέσεις αυτές με το τι έχει να «μοιραστεί», από πλευράς έργων του δημόσιου τομέα, αμέσως μετά τις εκλογές. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν η σημερινή κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια να μοιράσει ισομερώς σε επτά - οκτώ μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους όλα τα σημαντικά projects, με τη συμμετοχή κι ελληνικών σπιτιών, και κυρίως των τριών - τεσσάρων μεγαλύτερων.

Μετά τις επόμενες εκλογές, οι δουλειές οι οποίες έχουν απομείνει δεν είναι και ιδιαίτερα πολλές, κατατάσσονται όμως σε αυτές που χαρακτηρίζονται μεγάλες. Για παράδειγμα, υπάρχει το project της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης ή ακόμα και της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) της επόμενης τετραετίας.

Επίσης, υπάρχει εκείνο της μετοχοποίησης του ΟΤΕ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το παρόν οικονομικό επιτελείο προκρίνει τη λύση της Εθνικής και σε αυτή την περίπτωση, γεγονός το οποίο συνεπάγεται πολλά και αλλεπάλληλα placements στο επόμενο διάστημα. Την πραγματοποίησή τους θα διεκδικήσουν και πάλι οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, που μοιράζονται την ελληνική «πίτα» εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης, στα υπ' όψιν της σχετικής ατζέντας βρίσκεται και η περίπτωση της ΔΕΗ, για την οποία κανένα κομματικό επιτελείο δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα -ουσιαστικά- τα χαρτιά του. Οπότε, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Τέλος, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι «δουλειές» θα ανοίξουν και στο κομμάτι των υποδομών, αρχής γενομένης από την περίπτωση των λιμανιών αλλά και της ύδρευσης. Ενδεχομένως στο... κόλπο να μπουν και τα αεροδρόμια και γενικότερα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας που έως πρόσφατα ήταν ανελαστικά και γι' αυτό δεν συζητούνταν καν το ενδεχόμενο της πώλησής τους. Όμως, τώρα τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν και αυτό συνυπολογίζεται από τα μεγάλα ξένα σπίτια που συντάσσουν τις διάφορες εκθέσεις οι οποίες βλέπουν τακτικά το φως της δημοσιότητας τελευταία...



Φλερτ με Σερβία, ακριβή η Σλοβενία

Ο ΟΤΕ επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό του στην Telecom Serbia, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση στις σχετικές κρούσεις προς τη σερβική κυβέρνηση. Ο Οργανισμός κατέχει σήμερα το 20% της Telecom Serbia, με τον κ. Βουρλούμη να υποστηρίζει ότι «αν μας πρότειναν τιμή την οποία θα βρίσκαμε θετική, θα ήμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το ποσοστό μας». Το μεγάλο άγχος του Οργανισμού είναι μήπως η κυβέρνηση της Σερβίας, που ελέγχει το 80%, προχωρήσει σε διαγωνισμό και ο ΟΤΕ βρεθεί μειοψηφικός συνεταίρος με κάποιον από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές του.

Όσο για τη Σλοβενία, όπου η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης του ποσοστού (49,1%) που ελέγχει στην Telecom Slovenije, η διοίκηση του ΟΤΕ πιστεύει ότι είναι ακριβή. Σίγουρα δεν είναι ακριβότερη από τα τρία δισ. ευρώ που θέλει να δαπανήσει ο Οργανισμός για τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cosmote...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr